Sørlandsbanen ble stengt mellom Kongsberg og Drangedal onsdag formiddagen. Årsaken er at det har gått ras ved sporet, opplyste Dag Brekkan, markedsansvarlig for Sørlandsbanen. Nå sier pressevakt i Jernbaneverket at Sørlandsbanen tidligst åpner torsdag formiddag.

— Det tar nok lengre tid enn man først trodde. Vi får ikke åpnet før tidligst torsdag formiddag. Gjenåpningen er avhengig av nedbørsmengden fremover nå, og det er umulig å si noe eksakt, sier Inge Hjertaas, pressevakt for jernbaneverket.

Togpassasjerer som skulle i retning mot Oslo onsdag, ble busset videre østover fra jernbanestasjonen i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge
- Er det ras, så er det ras. NSB får bare gjøre det beste de kan for å hjelpe oss passasjerer. Det er ikke så mye å klage på, sier passasjer Daniel Dalelv, som måtte ta buss fra Kristiansand til Drammen onsdag, i stedet for tog. Foto: Tormod Fllem Vegge
Fra venstre: Igjerd Helleland, Siri Løyning, Irene Sirevåg og Marianne Gundersen. Det var ingen surer miner å se hos denne gjengen da de måtte ta buss videre østover til Arendal. Samtlige kommer fra Rogaland.- Det er jo verst for dem som er rammet av flommen. Det å ta buss i stedet for tog er jo bare en bagatell i denne sammenhengen, sier Irene Sirevåg. Foto: Tormod Flem Vegge

Et større ras rammet jernbanesporet mellom Lunde og Nakksjø i Telemark mellom klokka 09.00 og 10.00 onsdag.

Mellom Kongsberg og Darbu skal det også ha gått et ras. NSB opplyser at det stadig kommer inn meldinger om nye ras. Rasene, som ikke har ført til skader på togmateriell, er relatert til ekstremværet i områdene.

Er du rammet av togstansen? Tips oss med oss på telefon 03811.

Togtrafikk til Oslo stanset

Ved 11.30-tiden opplyste Dag Brekkan at all togtrafikk fra Kristiansand til Oslo er stanset. Passasjerer som skal til Oslo får transport via buss.

Togtrafikken mellom Kristiansand og Stavanger vil gå som normalt.

— Togsett som i utgangspunktet skal fra Stavanger til Oslo, vil bli snudd i Kristiansand og benyttes i trafikk mot Stavanger, slik at rutetidene opprettholdes, forteller Brekkan.

Ekstremvær

Årsaken til togstansen er ekstremværet i fylkene Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud og Oppland, ifølge NSB.

- Vi får stadig inn rasmeldinger, samt meldinger om at store vannmasser flyter over togsporene. Dreneringen klarer ikke å ta unna vannet, forklarer Håkon Myhre, pressetalsperson for NSB.

Få tilgjengelige busser

Ifølge NSB var det onsdag formiddag få tilgjengelige busser og taxier som rammede togpassasjerenekunne benytte for å komme seg videre. Dag Brekkan sier at tilgangen på busser har blitt bedre onsdag ettermiddag.

Ved 12-tiden onsdag, hadde samtlige togpassasjerer som kom med tog fra Stavanger til Kristiansand, med Oslo som destinasjon, blitt sendt videre med buss østover.

OBS-varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel, og forventer store mengder nedbør over Agder det neste døgnet.

— Agder ligger midt i lavtrykkssenteret, ifølge radarbildene våre, og det er ventet store nedbørsmengder de neste 24 timene, forteller Mariann Foss, meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Fædrelandsvennen.

Ikke verst i Agder

Det ventes mellom 40 og 60 millimeter nedbør det neste døgnet.

Sørlandet opplever nå imidlertid ikke på langt nær så mye nedbør som i andre nærliggende fylker.

— Den verste nedbøren har kommet i Telemark, Buskerud og Vestfold. Agder-fylkene er ikke så utsatt som de andre fylkene, siden elvene der klarer å ta unna mer vann på grunn av dimensjonene på elvene, opplyser Thomas Væringstad, hydrolog hos flomvarslingstjenesten ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

- Fare for oversvømmelser

— Vi har visse kriterier å gå etter i de forskjellige fylkene, når det gjelder OBS-varsel. Hvis det kommer 40-60 millimeter regn, er det såpass mye nedbør at blant andre fylkesmenn og lokalt politi advares mot at det kan bli lokale oversvømmelser, sier Mariann Foss.

- Så det fare for lokale oversvømmelser på Sørlandet det neste døgnet?

— Ja, det er det.

Flomvarsel for 15 Agder-kommuner

Onsdag ettermiddag meldte varsom.no, en tjeneste levert av NVE, om flomvarsel på oransje nivå i 70 kommuner i Norge. 15 av disse kommunene ligger i Aust-Agder.

Følgende Agder-kommuner er det nå sendt ut flomvarsel for:

Arendal

Birkenes

Bygland

Bykle

Evje og Hornnes

Froland

Gjerstad

Grimstad

Iveland

Lillesand

Risør

Tvedestrand

Valle

Vegårshei

Åmli