fredet12.jpg Foto: Vegard Damsgaard

— Det er første hus som jeg kan huske blir formelt fredet i Kvadraturen. Det er utrolig lenge siden sist. Derfor er dette kulturhistorisk viktig. Veldig moro, sier Sødal, som fungerte som kulturstyrets leder onsdag.

Peder Johnsen var av de mer "vanlige" representantene på Eidsvoll i 1814. Derfor har Riksantikvaren ment at hans eiendom i Skippergata 43 i Kristiansand er meget viktig å ta vare på. Mange andre på Eidsvoll kom fra storgårder, prestegårder og gods.

Johnsen var regnskapsfører og militær. Han eide Skippergata 43 fra 1814 til handdøde i 1836. Eiendommen ble oppført før 1750, og er bevart i tilnærmet autentisk stand.

— Det er veldig flott at Riksantikvaren tok dette initiativet sammen med fylkeskommunen. Det er også flott at vi i Kristiansand skal ta vare på en vanlig bolig etter en vanlig eidsvollsmann. Dette må feires, sier Sødal.

Da tenker han på det som skal skje i august. Sødal har fått i oppdrag å skaffe et informasjonsskilt til bygget. En statsråd vil i begynnelsen av august komme og avduke skiltet og erklære huset for fredet.

Eierne av bygget applauderer fredningen og ser det som flott. - Akkurat det er ekstra fint, sier Sødal.