Det opplyser skolens rektor Jens Rindal til Aftenbladet. To av skolens elever ble drept da minibussen de satt i kolliderte med en møtende lastebil i går.

— En kvinne og en mann i 19-20-årsalderen er omkommet, sier Kristin Enstad, pressevakt i Utenriksdepartementet til Aftenbladet.

Også den lokale sjåføren av bussen omkom. I tillegg ble åtte elever skadd i ulykken, og ifølge rektor Rindal skal de ha sluppet fra ulykken med "moderate og lettere skader". Situasjonen deres er stabil.

Det er foreløpig ikke kjent om noen av rogalendingene er blant de skadde eller omkomne.

— Det kan jeg ikke si noe om, sier Jens Rindal.

Flyttes til Nairobi

Ifølge rektoren er de skadde på et sykehus i byen Nanyuki. De blir i løpet av dagen flyttet til et større sykehus i hovedstaden Nairobi. Elevene som ikke er skadet, blir flyttet til skolens samarbeidspartner YMCA i Nairobi.

Rindal kan heller ikke si noe om når de første vil komme hjem, men det vil bli tatt en snarlig avgjørelse på det. Rektoren regner med at det vil skje før den fastsatte hjemreisedatoen 6. mars.

Skolen opplyser påsine nettsiderom at legene gjør en fortløpende vurdering på når det kan være aktuelt å sende de skadede elevene hjem til Norge.

Ungdommene er elever ved bistandslinjen ved Valdres Folkehøgskule. Gruppen på 20 elever pluss en lærer dro fra Norge 12. februar for å reise til Kenya og Tanzania og drive med bistandsarbeid og friluftsliv, i tillegg til fjellklatring i Mount Kenya ved Nairobi. I Kenya sluttet og en lokal representant og en guide seg til gruppen.

I feil kjørebane

Det var på tilbaketuren etter å ha besteget Mount Kenya at ulykken skjedde lørdag formiddag.

— Ifølge meldingene skal en lastebil under en forbikjøring ha kommet over i feil kjørebane og truffet minibussen, sier Rindal.

Det satt 11 personer i ulykkesbussen, og det var læreren som varslet skolen om ulykken som hadde skjedd.

Har det tøft

— Hvordan har elevene det nå?

— Det er klart at det er tøft, jeg har snakket med læreren vår som er vårt bindeledd med elevene. Han har snakket med alle, og det er svært vanskelig for dem, rett og slett. De er nære venner. Skolen vil gjøre alt for å støtte dem så godt vi kan, sier rektoren.

Det er KFUK og KFUM som driver Valdres Folkehøgskole, og rogalendinger har i mange år vært den største kontingenten ved skolen. Det er de også i år, opplyser Jens Ringstad. Totalt er det 140 elever ved skolen som ligger i gåavstand fra Fagernes.

Rektor Jens Ringstad regner med å selv reise til Kenya i løpet av et par dager.

— Et kriseteam med to prester fra sjømannsmisjonen og to diplomater fra Utenriksdepartementet er flydd ned i løpet av natta og dagen. Det er viktig at både elevene og de voksne får best mulig kyndig oppfølging etter denne tragiske ulykken, sier Jens Rindal.

To ansatte fra den norske ambassaden er nå samlet med den norske gruppen. De bistår i kontakten med de lokale myhndighetene. Prestene fra Sjømannskirken kommer til Nairobi i kveld.