Olaug Bollestad er Kristelig Folkepartis talsperson i abortsaken. Hun sitter i Stortingets helse— og omsorgskomité. I Fædrelandsvennen lørdag ba vi henne om hjelp til å tolke KrFs partiprogram når det gjelder abortloven.

I programmet for denne stortingsperioden står det at "KrF vil erstatte dagens abortlov med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv. KrF vil ikke tilbake til det gamle nemndsystemet, men vil at en ny lov skal legge fosterets rett til liv til grunn, og at avgjørelser knyttet til liv og helse tas i dialog mellom pasient og lege." Det var da Bollestad sa at kvinnen skal ha det siste ordet" dersom kvinnen og legen ikke blir enige.

Etter som Olaug Bollestad representerer Rogaland-KrF, ville vi vite om KrF-ledere fra Sørlandet ser det på samme måten.

Tove Welle Haugland vil ikke si om hun er enig. Foto: Reidar.Kollstad

Vil ikke svareLeder av KrFU i Vest-Agder, Tove Welle Haugland vil ikke svare på om hun er enig eller uenig med Bollestad. Heller ikke varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, ønsker å uttale seg.

— Dette overlater jeg til vårt landsmøte og våre stortingspolitikere, sier han.

Derfor prøvde vi KrFs mann på Stortingets Vest-Agderbenk, Hans Fredrik Grøvan. Støtter han Bollestad eller ikke?

— Jeg ønsker ikke å mene noe om det. KrF vil arbeide for en helt ny abortlov som bygger på rettsvern for det ufødte liv, og jeg har ikke tatt stilling til om kvinnen skal ha det siste ordet.

— KrF s talsperson har tatt stilling til dette og fortalt det til våre lesere. Hvordan stiller du deg til det?

— Jeg vil ikke kommentere det, men når vi formulerer oss som vi gjør i programmet, må vi innrømme at vi har en jobb å gjøre for å utforme nytt og konkret forslag til nye formuleringer på dette punktet, sier Hans Fredrik Grøvan.

Celina Hagen støtter Olaug Bollestad. Foto: Kjartan Bjelland

Er for selvbestemt abortSvare gjør derimot Celina Hagen. Hun er KrF Kvinner-leder i Vest-Agder.

— Hvordan ser du på dette?

— Jeg er helt enig med Olaug Bollestad. Det kan ikke være noen andre enn kvinnen som tar den endelige og vanskelige avgjørelsen.

— Det er i mange år sagt at dagens abortlov sikrer kvinnens rett til selvbestemt abort. Forstår jeg deg slik at du er for selvbestemt abort?

— Ja.

— Hva vil du si til KrF-ere som eventuelt opplever at dette er en ny vending som de ikke liker?

— De må jo få mene hva de vil, men da vil jeg oppfordre dem til å tenke seg om en gang til. Vi kan ikke tvinge kvinner til å bære fram et barn som de absolutt ikke ønsker, sier Celina Hagen.

– Uinteressant

Freddy de Ruiter (AP) sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité. Hvordan vil han kommentere signalene fra KrF?

— Det er helt uinteressant hva KrF mener i abortsaken. De har alltid ønsket seg en omkamp om abortloven. Dette er vel et uttrykk for det, sier han.

SVs Audun Lysbakken, også han i Stortingets helse- og omsorgskomité, er ikke fullt så uinteressert.

— Hvis en mener dette, er det logisk å forsvare dagens abortlov. Dersom KrF kommer dit, vil jeg se det som svært positivt, sier Lysbakken.