Kristiansand har i dag 78 enslige, mindreårige asylsøkere. 25 av disse bor i boliger med døgnbemanning. Her fra en av boligene i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

— Kristiansand har i flere år tatt imot enslige, mindreårige asylsøkere, og jeg håper de nå klarer å finne en løsning der de fortsatt kan imot dem, sier Stein Reinertsen, biskop i Agder og Telemark.

Av ti kommuner i Agder og Telemark som er blitt bedt om å ta imot enslige, mindreårige asylsøkere, er Kristiansand den eneste som har sagt nei. Kristiansand hadde regnet med at det ville bety sju millioner i ekstra utgifter å ta imot barna, og det var ikke bystyret interessert i (se fakta).

Nå viser det seg at kuttene i tilskudd ikke blir så store som fryktet, og onsdag bestemmer formannskapet om de likevel vil ta imot dem.

Løsning

Biskop Stein Reinertsen har engasjert seg i asylsøkernes sak, og håper Kristiansand nå sier ja.

— Dette er de svakeste av de svake, og det er viktig at de kommer videre i livet. Å bli sittende på et mottak er veldig krevende, sier Reinertsen.

— Hva synes du om at Kristiansand har sagt nei til nå?

— Som sagt så har de vært flinke til å ta imot enslige asylsøkere tidligere, og jeg håper at de vil finne en løsning også nå, sier Reinertsen som legger til at han forstår at kommunene blir skeptiske når penger de hadde regnet med fra staten ikke kommer.

— Det forstår jeg. Derfor håper jeg at også staten bidrar slik at vi som samfunn kan ta oss av dem.

Bør akseptere

Kristiansand vil få en merutgift på 4,5 millioner til de enslige, mindreårige asylsøkerne. Ikke sju millioner slik de først trodde. Rådmannen mener Kristiansand da må si ja.

— Vi ser at Kristiansand har et ansvar for å bistå disse enslige, mindreårige flyktningene som allerede har et vedtak om opphold. Da kan de komme seg ut av statlige mottak og få en ny start i en kommune, sier Svein Ove Ueland, virksomhetsleder for barne- og familietjenesten i Kristiansand kommune.

Formannskapet avgjør saken i neste uke.

— Vi har ikke diskutert dette i gruppa, men vi har pleid å være positive til at folk som har et vedtak om opphold skal få komme og slippe å sitte i mottak, sier Grete Kvelland Skaara, gruppeleder i KrF.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) sier det utelukkende er mangelen på statlige penger som er grunnen til at de ikke har sagt ja til å ta imot de enslige, mindreårige asylsøkerne.

— Hvis det er ryddet av veien, er holdningen at vi gjør som vi hadde tenkt. Det var å ta imot dem, sier han.

Klarer seg

Ifølge Svein Ove Ueland er de enslige, mindreårige asylsøkerne en krevende gruppe å ta seg av. Likevel klarer de å få et flertall av dem på skole.

Kristiansand kommune har undersøkt hvordan det har gått med 86 ungdommer som nå har flyttet ut fra de kommunale boligene. Denne undersøkelsen viser at i overkant av 50 av dem nå går på skole.

— Vår erfaring er at de klarer seg bra og at de står på. Men det er også mange utfordringer, og det er en langsiktig jobb å få de integrert, sier Ueland.

Blir ikke overbevist av biskopen

Tor Utsogn (Frp) mener noe av det høyverdige ved kirken kan forsvinne når de engasjerer seg i politiske saker.

— Biskopen må få lov å ytre seg og ha sine meninger. Men han må være klar over at han beveger seg inn på et politisk felt og da må han også tåle kritikk selv, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp.

Han tror ikke Frp kommer til å snu i saken, men at de vil stå fast på vedtaket om å ikke ta imot asylsøkerne.

Han blir ikke overbevist av oppfordringen fra biskopen.

— Det er greit at han ytrer seg, men kirken må være klar over at noe av det høyverdige fort kan forsvinne hvis man ikke har en klar strategi for hvordan man skal opptre i politiske saker, sier Utsogn.