Ordfører Arvid Grundekjøn kikker på kartet Oscar Wergeland tegnet, sommerfuglene han samlet og sadelteppet han satt på. Foto: Lars Hollerud
Elisabeth Franck Danielsen fra Lillesand er tippoldebarn av Oscar Wergeland. Foto: Lars Hollerud
Etter Oscar Wergerlands død, forærte hans barn samlingen av sommerfugler til daværende Kristiansand museum. Foto: Lars Hollerud

Eksempler på hva Kristiansands store sønn drev med, kan ses på Agder naturmuseum fram til 20. august.

Kartet, risset ut speilvendt i voks, var det første i sitt slag som ble trykket i Norge. Foto: Nasjonalbiblioteket

Der åpnet torsdag en utstilling av ting og tang som tilhørte offiseren, kartografen, skiidrettspionéren, parkskaperen, miljøverneren, hygieneforkjemperen, fotografen, forfatteren, lokalpolitikeren og bypatrioten Oscar Wergeland (1815-1895).At han kan takkes for Ravnedalen og Wergelandsparken, er barneskolepensum for kristiansandere.

At han samtidig stoppet kolleger som ville gjøre den samme dalen til militært skytefelt, er muligens mindre kjent.

Kartprakt

Et praktverk av et kartverk over Norge henger også på en av naturmuseets vegger denne sommeren. Oscar Wergeland risset det ut i speilvendt voks, og fikk i 1853 medalje som “Best of class” på den store kunst— og industriutstillingen i New York for prestasjonen.

Oscar Wergeland bodde to steder i Kristiansand, i Østre Strandgate og her, på Bellevue. Foto: Lars Hollerud

På en annen knagg henger blide av boligen på Bellevue.— I takknemlighet over hva Oscar Wergeland gjorde for Kristiansand, innfridde kommunen boliglånet, opplyser Guri Paulsen, som har samme verv som Oscar Wergeland hadde i 30 år fra 1862, det vil si formann i Christianssand Byselskab.

Det huset er nå borte. Men Gimlemoen 10 står fremdeles, nå på området som tilhører Universitetet i Agder.

Hatten hørte til hans gallauniform. Foto: Lars Hollerud

Det var der generalen hadde sitt kontor, som sjef for Den kristiansandske infanteribrigade og De kristiansandske festninger.At utstillingen om livet til byens mest berømte offiser vises i naturskjønne omgivelser til Gimle gård, er neppe tilfeldig.

Tippoldebarn

Det kan ha sammenheng med at forløperen til dette museet, Kristiansand museum, fikk Oscar Wergelands samling av sommerfugler og at det var dit han kom med døde fugler for å få dem utstoppet.

Dessuten var det på Gimle gård Julius Arenfeldt bodde, han som giftet seg med generalens datter Sigrid, for siden å flytte til Danmark.

Beviset på at Oscar Wergeland var storoffiser av den italienske kroneordenen. Foto: Lars Hollerud

Alt dette vet Elisabeth Franck Danielsen mye om. Hun er tippoldebarn av generalen, bor i Lillesand, og har bidratt med flere av gjenstandene som nå er synlige for enhver.Selv returnerte Oscar til fødebyen Kristiansand i 1859 som offiser og ble der resten av sitt liv.

Da var det bare rett og rimelig at ordfører Arvid Grundekjøn sa velvalgte ord og Andreas Storm Tjelland Larsen, John Natvig og Elen Kristine Ljosland fra Tveit Union Musikkorps spilte fanfare, som ledd i programmet for feiringen av de 200 årene som har passert siden Alette Dorothea og Nicolai Wergeland fikk sønnen Josef Frantz Oscar.