— Vi er redde for at brukere skal føle seg ekskludert i rusomsorgen. Hvis et tilbud er gjennomsyret av religiøst innhold vil brukere som ikke deler dette livssynet ikke føle seg inkludert, noe som er helt grunnleggende i rusomsorgen, sier Rasha Abdallah (SV).

Kristiansand skal snart sende ut et anbud på kjøp av omsorgsplasser for rusmisbrukere. Høyre, KrF og Frp har sørget for å forandre kapittelet i utlysningen om at religiøse organisasjoner som tilbyr rusomsorg ikke må være ekskluderende.

Opprinnelig ville nemlig organisasjoner bli ekskludert hvis de la opp til at "brukerne deltar på religiøse møter eller at mye av det sosiale livet er lagt til religiøse sammenkomster". Nå er dette kriteriet fjernet.

Sikre tilbydere

Det er KrF som har tatt initiativ til å forandre på kriteriene for hvem som skal kunne tilby rusomsorg. Ifølge varaordfører Jørgen Kristiansen ville de forsikre seg om at organisasjoner de mener har et godt tilbud kan tilby sine tjenester.

— Vi ønsker trosfrihet, ikke livssynsnøytralitet. Med et livssynsnøytralt tilbud skal alt som har med tro å gjøre bort, mens med trosfrihet har du mulighet til å utøve din tro, sier Kristiansen.

Han viser til at det fortsatt ikke skal være mulig å drive rusomsorg som virker ekskluderende. Dessuten kan brukere som ikke ønsker et kristent innhold få plass et annet sted.

— For oss handler dette om valgfrihet. Hvis du ikke ønsker å være på et sted med kristent innhold, trenger du ikke det, sier han.

Blir presset

Helse og sosialstyret har allerede vedtatt å forandre kriteriene for tildeling av rusomsorg. Nå skal saken opp i formannskapet. Rasha Abdallah mener de borgerlige partiene setter tilbyderen framfor brukeren.

— Dette kan føre til at beboerne kan føle seg presset til å være med på noe de ikke ønsker. At du bor på en omsorgsinstitusjon betyr ikke at du vil gå på et religiøst møte. Det kan fort bli problematisk. Du vet aldri hvilke brukere du får og hva de opplever som press. Dette er mennesker i sårbare situasjoner, og de skal være sikre på at de kan føle seg trygge.

— Men brukerne kan jo bestemme selv hvilke tilbud de vil velge?

— Da blir det opp til brukerne å finne tilbyder. Det er brukerne dette tilbudet er for, ikke tilbyderne. Da må man også tenke bruker når man formulerer seg, sier Abdallah.

Brukere

Leder i helse og sosialstyret, Tor Utsogn (Frp), mener de nettopp tenker på å få brukere rusfrie ved å få så mange tilbydere som mulig når de skal kjøpe rusomsorg. Han mener det var nødvendig å forandre utlysingen.

— Årsaken var at det la for sterke bånd på friheten til å drifte et tilbud på en best mulig måte. En større frihet kan føre til bedre resultater for de som velger tilbudet.

Mens politikerne er rykende uenige om formuleringen, tror ikke helse og sosialdirektør Lars Dahlen at forandringen vil ha praktisk betydning.

— Trosfrihet er ivaretatt av loven, og det er heller ikke lov til å ekskludere noen på grunn av tro.