Sivun Pen viser fram hvor prosjektene hans er lokalisert i hjemlandet. De fleste er i sør, men der markøren i nord er plassert jobber han nå for å bygge en helsestasjon. Foto: Kjartan Bjelland
Pen reiser tilbake til hjemlandet hvert år. Han forteller at vann er vanskelig tilgjengelig flere steder. – Det er ofte kvinner og barn som må hente vann, fordi mannen er på jobb. Dette tar tid og ressurser, sier han. Foto: Kjartan Bjelland
Helseministeren i Kambodsja har vært til stede på åpningen av de to helsestasjonene og Pen har fått utmerkelser for arbeidet sitt. Foto: Kjartan Bjelland
Selv om han har opplevd å bore etter vann uten å lykkes, har Pen totalt satt opp 60 brønner i Kambodsja. Hver av dem er dekorert med navnet på dem som har donert pengene. Foto: Kjartan Bjelland

– Jeg er utrolig takknemmelig for alle som har bidratt. Dette betyr enormt mye for folk på landsbygda i Kambodsja. Det hjelper mennesker ut av fattigdom, forteller Sivun Pen.

Overlevde arbeidsleir

Det er snart fire år siden han fortalte sin historie i Fædrelandsvennen. Da Røde Khmer overtok makten i Kambodsja i 1975 ble Pen forvist til å jobbe i kollektivjordbruket. De neste fire årene så han død og elendighet overalt rundt seg, og levde i uvisshet om hvordan det gikk med resten av familien.

Passfoto av Sivun Pen.

Da regimet falt i 1979 ble Pen, som hadde høyere utdannelse, hentet inn for å bygge opp landet. Men da han ble anklaget for motstandsvirksomhet flyktet familien til Thailand, og etter hvert til Norge. Siden 1991 har de bodd i Vennesla, der Pen jobber som lærer.I 2010 kom boka «Overleve». Ifølge Pen har alle inntektene gått til prosjektene han styrer i hjemlandet. Og dem begynner det å bli mange av.

– Nå jobber jeg med å samle inn penger til helsestasjon nummer tre. Den skal ligge i et veldig fattig område i nord, der mange flyktninger sendes tilbake fra Thailand, forteller Pen.

Bygget 60 brønner

Han sier det koster rundt 450 000 kroner å sette opp bygget og inventaret. Deretter stiller helsedepartementet i Kambodsja med personell og medisiner. Vennesla ungdomsskole har allerede bidratt med 140 000 kroner, og Vennesla barneskole med 22 000 kroner til kassa.

Fra venstre: Rebecca Lian (Pens svigerdatter), Sivun Pen, Jahn Arild Stray, Arne Stray og helseministeren Eng Huoth. Dette bildet er fra åpningen av en helsestasjon. Foto: Privat

– Jeg har et godt samarbeid med folk fra Sørlandet og flere av giverne har selv dratt til Kambodsja. Jeg skriver alltid navnet på donorene på brønnene vi setter opp. Rundt omkring i Kambodsja står det brønner med sørlandsnavn på, ler han.

Datterens initiativ

Det var datteren Monica som ba faren om å starte den første helsestasjonen etter et opphold i provinsen Sihanoukville i 2009. – Hun jobbet frivillig med et havneprosjekt sør i Kambodsja og satt på bussen mot Phnom Pehn. Plutselig kom det en gravid kvinne som var i gang med fødselen om bord. Vannet gikk og alt. Men neste helsestasjon var ti mil unna og kvinnen hadde ikke engang råd til de 25 dollarene det kostet å føde der, forteller Pen.

Passasjerene i bussen fikk samlet sammen nok penger og kvinnen rakk fram til sykehuset.

Sivun Pen smiler etter å ha fått sjekk på 140.000 kroner fra Emilie Larsen og Benjamin Udø. Bak alle elevene ved Vennesla ungdomsskole, og i vinduet står skrevet takknemlighet. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Men behovet for flere helsestasjoner viste seg å være enormt. Pen har selv sett høygravide kvinner sykle milevis for å føde.– Klinikken vi bygget i dette området betjener 18 000 innbyggere, sier han.

Ble advart mot korrupsjon

Hjemmets stiftelse, opprettet av Gunstein Stray, har finansiert de to ferdige helsestasjonene.

De har totalt gitt 645 000 kroner til Pens prosjekter. Styreleder Jahn Arild Stray sier det «absolutt» er aktuelt å fortsette samarbeidet.

– Vi har blitt advart mot korrupsjon, men gjennom Sivuns kontakter har vi fått veldig gode priser sammenlignet med andre. Vi vet at pengene går dit dem skal, sier han.

– Det er veldig moro å se at pengene våre kan strekke såpass mye til, legger fetteren Arne Stray til.