30 år etter at A-has første og største hit «Take On Me» gikk til topps på hitlistene, er bandet nå i ferd med å gjøre ferdig sitt tiende studioalbum.

– Det er fortsatt i støpeskjeen. Vi vet ikke helt hvordan det blir selv, men det er i ferd med å ta form, sa Morten Harket under en pressekonferanse på den norske ambassaden i Berlin onsdag.

Gjenforent

Gruppa gikk hver til sitt for fem år siden, men nytt låtmateriale fra Paul Waaktaar-Savoy tok Harket med storm.

A-ha møter fansen etter pressekonferansen i den Norske Ambassaden i Berlin.

– Jeg har hatt det helt supert de siste årene. Jeg var veldig klar for å gjøre andre ting på egenhånd. Og det er fordi jeg har fått gjort det, at jeg nå er komfortabel med å slå meg sammen med Magne og Paul igjen, sa Harket.Det har vært kjent en stund at trioen skal holde en kjempekonsert på Copacabana-stranden under Rock in Rios 30-årsjubileum i september. På pressekonferansen i Berlin onsdag la de også fram planene om turné.

– Vi har hatt en 30 år lang karriere uten sex og narkotika. Hvis vi hadde fjernet rocken, hadde det ikke vært noe igjen, sa Magne Furuholmen til latter fra de mange norske og tyske journalistene som hadde møtt opp.

Ikke til Norge

Albumet «Cast In Steel» skal gis ut 4. september, og det inneholder den første nyskrevne musikken Furuholmen, Harket og Waaktaar-Savoy gir ut siden «Foot of the Mountain» fra 2009. Det er planlagt 15 konserter i Tyskland, Østerrike og Sveits neste vår. Det vil bli satt opp flere konserter internasjonalt, men foreløpig har ikke bandet noen planer om å holde konsert i Norge.

– Vi har gjort alt hjemme i Norge, både store og små konserter. Men Norge er fortsatt hjemlandet vårt, understreket Furuholmen.

Han har laget bildekunst og jobbet med yngre musikere i tiden etter at a-ha gikk i oppløsning. Harket har jobbet med sine egne musikalske prosjekter.

Låtskriver Waaktaar-Savoy fleipet på sin side med at han hadde det «veldig, veldig travelt» siden han har gitt ut én hel låt de siste fem åra.

– Men jeg har jo fått skrevet en del, da, medga han og poengterte at han denne gangen har søkt tilbake til ungdommen.

Alt laget fra bunn

– Uten forventninger eller frister å forholde seg til, har jeg kunnet gå tilbake til da vi var yngre. Til den tida vi bare var unge folk som likte musikk og som var spent på hva som skjedde når vi laget musikk. Det har vært den perfekte starten på et album, sa han.

Ifølge Waaktaar-Savoy er det nye albumet laget fullstendig fra bunnen av, uten bruk av eksempelvis ferdigproduserte trommesløyfer.

– I dag er det veldig lett å lage profesjonell musikk på en datamaskin. For meg har det vært viktig å gå bort fra det. Alt er bygd fra scratch, sa Waaktaar-Savoy.

De tre medlemmene har bodd forskjellige steder under arbeidet med albumet.

– Den venstre hånden har ikke helt visst hva den høyre har gjort. Men vi har omfavnet det. Vi lever forskjellige og atskilte liv, men a-ha er en del av oss alle, sa Harket. (©NTB)