KRISTIANSAND: — Jeg hadde sommerfugler i magen da jeg kom ut av flyet. Det er bare helt utrolig å se hvor mange som har møtt opp for å ønske meg velkommen tilbake, smiler Sakkestad med et ganske forandret smil enn da hun dro fra Norge.

Se video

— Den siste tiden er vanskelig å sette ord på. Det har vært en tid med fortvilelse, hjemlengsel og glede. I fire år har folk på gata snudd seg etter meg og pekt, fordi ansiktet var ødelagt etter operasjonene i Norge. Det var grusomt. Nå smiler jeg, og for første gang i livet er jeg blitt en smule innbilsk, forteller Sakkestad, mens tårene presser på.

Ikke bitter

Gjensynet med familie og venner i går formiddag ble en sterk påkjenning for Heidi. I flyterminalen for utenlandsreiser sto barna først i køen, med plakaten «Velkommen hjem, mamma!». Jonathan innrømmer at det har vært tomt i huset uten moren.

— Det skal bli veldig godt når hun kommer hjem. Vi har ventet lenge. I kveld skal vi planer om å slappe av og snakke med mamma, sier han.

Hele fire ganger ble Heidi operert av eksperter i Norge, før hun fikk beskjed om at det ikke var mer som kunne gjøres.Sluttevalueringen hos den ene legen rådet henne til å søke psykologhjelp, dersom hun følte ubehag med å kunne leve videre med den skjeve kjeven. Likevel understreker Heidi at hun ikke er bitter etter det som skjedde i Norge.

— Jeg er ikke bitter, men jeg synes virkelig synd på de to legene som til og med i dag ikke kan innrømme at jeg ble feilbehandlet. Det er menneskelig å feile, og derfor føler jeg ikke sinne mot dem, sier Heidi, før hun avslører at hun ønsker å treffe dem igjen.

  • En gang i fremtiden har jeg lyst til å se dem igjen. Men akkurat nå er jeg for langt nede psykisk, så jeg må bygge meg opp først, forteller hun.

— Hvordan blir din nye hverdag fremover?

Kan endelig tygge

  • Det jeg gleder meg aller mest til er å spise. Jeg har ikke kunnet tygge på fire måneder. Legen har gitt meg tillatelse til spise alt utenom nøtter, smiler hun.

— Det å ta en spasertur uten å bli lagt merke til, er noe av det aller første jeg skal gjøre, sier hun.

I dag sitter Heidi og mannen Jostein igjen blakke, som følge av tapt arbeidsfortjeneste og dyre operasjoner. Helsetilsynet i Aust-Agder behandler saken som en mulig feilbehandling av legene. De regner med å bruke fra tre til seks måneder på dette.

— Det er en omfattende sak, sier saksbehandler Anne-Sofie Syvertsen til Fædrelandsvennen.