Afghanistan — Jeg kjørte den samme veien tidligere på dagen, men svingte ikke inn mot skytebanen, der veibomben lå, sier Inge Kjørrefjord fra Vanse på telefon fra Mazar-e-Sharif i Afghanistan. Den siste uken har han vært med på kampene i Afghanistan. - Jeg tenker på hvor sinnssykt nære vi var på at det kunne ha gått galt. Jeg fikk et skudd i min bil, og en rakett gikk av 40-50 meter fra der vi var. Vi har hatt veldig flaks og jeg er godt fornøyd med å ha kommet ut av det som jeg har gjort, sier Inge. Føles som øvelse.

Han dro ut på operasjon for fire uker siden, og har drevet med forberedelser frem til forrige uke. Da kom de inn i et område der de i følge Inge visste at det var mye Taliban. - Vi dro over dit, og det endte opp med en god del action. Vi ble skutt på, de ble skutt på, forteller han. - Hvordan oppleves det?- Det er faktisk ikke så spesielt som en skulle tro. Jeg har så mye skytetrening at jeg tenker ikke noe særlig på det. Alle vet hva de skal gjøre. Foreløpig føles det som en slags øvelse. Jeg har vært her i fire måneder og har enda ikke vært redd på noe som helst tidspunkt, sier Inge, som mener det er umulig å vite om han kan få ettervirkninger av opplevelsene. Inge sier at han selv ikke har skutt mot folk, men at hvis det blir nødvendig har han ingen andre muligheter enn å gjøre det. - Hvis man blir skutt på, skyter man selvfølgelig tilbake, sier han. Han beskriver videre kampene de var i slik: - Jeg vil definere det som krig. Det er jo operativt. Det er jo selvfølgelig spennende. Adrenalinet pumper mer enn noen gang, sier Inge, som mener dette gir ham god erfaring. - Feigt.

Inge karakteriserer veibomben som tok livet av en norsk soldat, som feig. - Det er ekstremt alvorlig og en ekstremt feig måte å krige på. De angrepene vi var med på er mer rettferdige. Vi skyter og de skyter. Tenk hvis det hadde vært en av våre som ble drept, sier Inge, som bor i en annen leir enn de to, og derfor ikke kjenner dem. - Tenker du mye på det?- En kan tenke så mye en vil, men en må bare ta det som det kommer. Folk tenker mye på ting nå, men det er ganske god stemning. For vår del er det mye vedlikehold nå, og så skal vi på beredskap igjen til uken. Da er vi på beredskap for hele nordområdet i tilfelle noe skjer. - Får du lyst til å reise hjem når sånt skjer?- Jeg kunne hatt lyst å reise hjem når som helst jeg, men jeg tror det er mye lettere å være her. Hjemme har de bare nyhetene. Jeg tror mamma her det mye verre enn meg, sier han. Tekst: Hilde Moihilde.moi@fvn.no - 38 11 36 45