OSLO: Foruten erstatningen ble de to også dømt til fengselsstraffer, åtte år for Tharaldsen og sju års fengsel for Hoen. Av de fire andre som sto tiltalt etter ranet på Munch-museet i Oslo den 22. august 2004, ble Petter Rosenvinge dømt til fire års fengsel.

Dommer Arne Lyng slo også fast at tre av de tiltalte var frifunnet. Stian Skjold og Morten Hugo Johansen ble frifunnet for å ha deltatt i ranet. Også den heleritiltalte Thomas Nataas ble frifunnet.

Dømt for ran

Den utrolige erstatningssummen er den verdien som Munch-museet mener de to bildene har. Ettersom Oslo kommune er selvassurandør for de unike kunstverkene som er utstilt på Munch— museet, blir dermed de dømte erstatningspliktige til kommunen.

Hoen og Tharaldsen har fått en frist på 14 dager til å betale erstatningsbeløpet.

Tharaldsen sitter allerede fengselet, dømt for ranet av DnB NORs filial på Aker Brygge, en uke etter ranet av de to Munch-bildene. Ingen av de øvrige tiltalte har sittet fengslet etter at Stian Skjold og Bjørn Hoen ble løslatt fra varetekt før påske.

Kritikk

Mye av politets bevisførsel i saken har dreid seg om spor knyttet til bilen som ble funnet nedsølt med pulver fra et brannslukningsapparat.

– Dette var et angrep mot norsk kultur og norsk historie, noe som er meget straffeskjerpende, sa aktor, statsadvokat Terje Nybøe da han holdt sin prosedyre i Oslo tingrett. Han la ned påstander om fengselsstraffer på mellom åtte og elleve år for fire av de seks tiltalte.

Forsvarerne gikk på den andre siden hardt til angrep på politiets bevis i saken. De kritiserte etterforskningen og påtalemyndigheten for at tiltale var rettet mot flere av aktørene før noe endelig bevisbilde forelå.