OSLO: – Vi er overrasket over at E.coli-saken ikke førte til økt bekymring, sier Mattilsynets direktør Joakim Lystad.

Intervjuene ble foretatt i perioden fra 6. til 15. mars. E.coli-saken ble avdekket i februar, og 10. mars ble det kjent at et barn døde av nyresvikt.

Undersøkelsen om folks holdninger til mattrygghet er foretatt hvert år siden 1997. Da var det 44 prosent av de spurte som var bekymret over bakterier og andre smittestoffer i mat, i år var andelen 38 prosent, mens den var 35 prosent i fjor.

56 prosent var bekymret over hormoner og andre vekstfremmende stoffer i 1997, mens det var sunket til 38 prosent i år.

Folk har imidlertid fått synkende tro på at de selv kan gjøre noe for å unngå utrygg mat i Norge. 60 prosent er enige i påstanden om at de kan gjøre lite, men de tar feil ifølge Mattilsynet.

– Det er mye folk kan gjøre selv for å skape en barriere mot sykdom, blant annet vaske hender før de lager mat, bruke rene redskaper og skille rå og tilberedt mat. Dette skal vi informere enda bedre om, sier Joakim Lystad.