KRISTIANSAND: — Norsk sjømat inneholder kvikksølv, PCB, kadmium og bly fra gammel industri. Hvor mye gift sjømaten kan inneholde før den anses som helsefarlig, avhenger av hvor skadelig giften er og hvor store mengder man spiser, sier rådgiver Are Sletta i Mattilsynet, til NRK.

— Jeg vil ikke råde noen til å spise fra en fjord som står på Mattilsynets liste, sier havmiljøkoordinator Maren Esmark i WWF Norge til Dagsavisen.

Det er fem fjorder på Sørlandet som er å finne på Mattilsynets liste over giftige fjorder.

Det er frarådet å spise all fisk, krabber, reker og skjell fra ved deler av Odderøya – Dybingen – Bragdøya og Andøya. Det frarådes å spise torskelever fra Dvergsøya – Flekkerøya og fiskelever fra Marvika i Kristiansand.

Det frarådes å spise lever fra fisk fanget i Tvedestrandsfjorden på innsiden av Sagesund.

Mattilsynet mener at det heller ikke er å anbefale å spise fisk fanget i havneområdet i Arendal.

I Farsund advares det mot å spise skjell og lever fra fisk fanget i deler av Framvaren, Åptafjorden, Lyngdalsfjorden, Lundevågen og Byfjorden.

Skjell som er fanget i Fedafjorden på innsiden av Stolsfjorden er ikke å anbefale.

Og å spise lever fra fisk fanget i Flekkefjord, avgrenset innenfor Straumsundet og Pollsundet ved Kjeøya og Torsøya, er også noe du bør holder deg unna.

Til sammen står 34 fjorder i Norge på Mattilsynets advarselsliste.