KRISTIANSAND: — Midt i ferien er jo folk så slappe, så sommerskolen kan i hvert fall ikke begynne tidlig, sier Cathrin Danielsen (12) fra Torkildsmyra barneskole.

Høyre foreslo i Fædrelandsvennen i går at man skal tilby gratis sommerskole for 1.-10. klasse i Kristiansand. Vi spurte sju elever om hva de kunne tenke seg å ha på timeplanen (se grafikk).

Cathrin og klassevenninnen Jessica Wang (11), som skal opp i 7. klasse fra høsten av, synes forslaget om sommerskole høres bra ut. Men de vil ha annerledes skole enn resten av året.

— Det hadde jo vært fint for dem som ikke har noe å finne på i ferien, synes Cathrin. Men fagene må bli annerledes, dagene kortere og elevene må få være ute, understreker jentene.

- Trenger fritid

Elevorganisasjonen reagerer derimot negativt på sommerskole, uansett fag.

— Vi mener det er viktig at barn og ungdom får en ordentlig sommerferie. Man trenger fritid for å utvikle seg, sier Pål Thygesen (19) fra Elevorganisasjonen i Vest-Agder.

— Sommerskole må ikke bli et sted hvor foreldre som ikke har tid til ferie, stuer vekk ungene sine, advarer han.

Skeptiske lærere

  • Vi mener at en forlengelse av skoleåret ikke er den beste løsningen. Kunnskapsløftet legger allerede opp til å utvide den vanlige skoledagen resten av året. Det er mer enn nok for å øke kunnskapsnivået, sier May Erna Karlsen, leder for seksjon grunnskole i Utdanningsforbundet i Vest-Agder.

Hun mener elevene har godt av to måneders sommerferie.

— De lærer en hel masse når de ikke går på skolen. Den ene millionen som Høyre vil bruke på sommerskolen er uansett ikke nok til å sikre spennende fag og nok lærere, mener hun.

Ser til Oslo

Skoledirektør Marie Føreland i Kristiansand kommune vil bruke erfaringene fra Oslo dersom sommerskole blir vedtatt av politikerne.

— Vi ville sett til Oslo og hørt på deres erfaringer med sommerskole i år og i fjor, sier hun.

Oslo innførte sommerskole i 2006, og her lærer elevene matte, norsk, engelsk og friluftsliv på to vanskelighetsnivåer.

— Personlig mener jeg at ungene bør i ut i skogen, opp i trærne og ut på sjøen. En sommerskole burde ha andre typer fag enn resten av året for å fenge elevene, sier Føreland.

Elevene bestemmer

Skoledirektøren lover elevene en sentral plass når en eventuell timeplan skal snekres sammen.

— Elevene skal selvfølgelig få være med å bestemme, sier hun.

Hvis Cathrin og Jessica får trumfet igjennom sine forslag, kan det bety feriespråk, fotokurs, livredning og utetimer neste sommer.