OSLO: Det sier departementsråd Eivind Dale i Kommunaldepartementet til NTB. Dale sier det ikke vil komme noen pålegg fra departementet om hvordan kommunene skal behandle tapene rent regnskapsteknisk.

– Det vil avhenge av hvordan plasseringene ble ført i utgangspunktet, og det er fullt mulig at det vil variere fra en kommune til en annen, sier Dale.

Han bekrefter at spørsmålet er drøftet i departementet, men sier det ikke tok lang tid å finne ut at det riktige er å følge de vanlige prosedyrer og at det er et lokalt ansvar.

Regnskapene skal godkjennes av kommunens revisor, men det er ikke Fylkesmannens ansvar å godkjenne det.

Venter på Fylkesmannen

– Derimot venter departementet spent på Fylkesmannens lovlighetskontroll av de plasseringer som er gjort i tidligere år, sier Dale.

Han bekrefter at dersom kontrollen konkluderer med at plasseringer er ulovlige, må kommunene selge seg ut. Hvordan dette skal skje, vil ikke Dale kommentere nå.

– Først må resultatet av kontrollen komme, sier han.

For en tid tilbake sendte Kommunaldepartementet et brev til alle fylkesmenn med ønske om raskest mulig å få avklart om det var flere kommuner som hadde plassert penger gjennom Terra.

– Vi fikk melding om en kommune i tillegg til de sju vi kjente til. Det var Kvinesdal. Senere har det ikke kommet meldinger om flere.

Tette hullet

Kommunal— og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa sa for to uker siden at hun ville «tette hullet» slik at det ikke lenger ble mulig for norske kommuner å drive finansforvaltning på den måten kraftkommunene har gjort.

I 2002 ble det etter anmodning av Vik kommune i Sogn og Fjordane foretatt en lovfortolkning i Kommunaldepartementet som åpnet for at kraftpenger kunne plasseres slik de åtte kommunene har gjort.

– Hvis dette er en riktig tolkning, må departementet starte et arbeid med sikte på å endre loven. Hvis en etterprøving av tolkningen kommer til at den var feil, er det ikke noen grunn til å gjøre noen lovendring. Da kan departementet bare sende ut en presisering som har en annen konklusjon enn brevet i 2002, sier Dale.

Totalt har Kvinesdal kommune plassert 32 millioner kraftkroner i amerikanske kommuneobligasjoner.