KRISTIANSAND: Mannen hadde vært tilskuer under Rally Sørland lørdag 5. mai i år, da han senere på kvelden kjørte gjennom en del av løypen over Tjomslandsheia i Lindesnes. Med seg i bilen hadde han tre bekjente.

Under rettssaken i Kristiansand tingrett har 25-åringen forklart at det lå en del rullegrus på grusveien etter at den var brukt som løype. I en høyresving mistet han kontrollen over bilen, og kjørte ut på venstre siden av veien.

Brudd i nakkevirvel

Bilen, en uregistrert BMW, fulgte et bekkefar et stykke, før den veltet rundt og ble liggende på taket i grøften. BMWen ble ifølge dommen fra tingretten totalvrak, og en av passasjerene ble liggende fastklemt. Passasjeren pådro seg brudd i en nakkevirvel, og ble midlertidig lam i høyre arm og ben. Han lå en måned på sykehus, før han ble overført til Sunnaas sykehus for opptrening.

— Min klient har erkjent straffskyld for ulykken, sier mannens forsvarer, advokat Hans Heier, til fvn.no.

Det er uklart hvor høy fart 25-åringen holdt, men retten mener det er bevist at han holdt for høy fart etter forholdene.

— Retten hadde ikke noen grunn til å tro at det var stygg kjøring. Det er ikke noen møtende bilførere som har vitnet, sier Heier.

Gjemte seg i skogen

To uker før ulykken ble 25-åringen funnet sovende i en bil i Mandal. Blodprøve tatt av ham kort tid etter, viste en promille på 1,34, og han ble tiltalt for promillekjøring. I retten nektet han straffskyld for dette, og opplyste at han hadde drukket alkohol etter at han stoppet bilen. Selv om hans forklaring fremstod som påfallende for retten, fant de ikke bevisgrunnlag for å dømme ham for promillekjøring.

25-åringen fikk imidlertid beslaglagt førerkortet da han ble funnet i bilen. Han hadde derfor ikke gyldig førerkort da ulykken skjedde 5. mai. Av frykt for at politiet skulle bli koblet inn, forsøkte 25-åringen ifølge sin forklaring å gå tre kilometer for å hente hjelp, selv om det lå et hus like ved ulykkesstedet. Han valgte også å gjemme seg da biler kom forbi ham på veien.

Da han etter en stund så luftambulansen, fikk han panikk og gjemte seg i skogen i flere timer.

Mistet lappen for alltid

Tingretten fant det skjerpende at mannen var mer opptatt av å unngå politiet enn å skaffe raskest mulig hjelp.

«I skjerpende retning vises det til at den uaktsomme kjøringen medførte alvorlig personskade og store materielle skader. Videre vises det til at tiltaltes uaktsomme kjøring foregikk uten gyldig førerkort, med en uregistrert bil og med tre passasjerer», heter det i dommen.

I tillegg til 45 timer samfunnsstraff, ble 25-åringen fradømt lappen for alltid.

— Dommen var som forventet. Vi regnet med frifinnelse for promillekjøring, og samfunnsstraff for ulykken, sier forsvarer Heier.