Riksadvokaten har likevel besluttet at tiltalen mot Schumann ikke skal endres, opplyser statsadvokat Tor Christian Carlsen ved Rogaland statsadvokatembeter til NTB.

I Stavanger tingrett ble Schumann 10. mars i år dømt til 16 års forvaring. Han ble i likhet med ti av de øvrige 13 tiltalte i NOKAS-saken, kjent skyldig i grovt ran med døden til følge.

Advokat Morten Furuholmen, som er Schumanns forsvarer, sier til NTB at han tar Riksadvokatens beslutning til etterretning. Han har orientert sin klient, men verken Furuholmen eller Schumann vil foreløpig kommentere avgjørelsen.

Prosessøkonomisk

At påtalemyndigheten nå mener å kunne føre bevis for at Schumann er drapsmann, får ingen betydning for tiltalen mot David Toska eller noen av de andre som er dømt for grovt ran med døden til følge. Riksadvokaten har besluttet at tiltalen mot alle de 13 tiltalte skal være den samme i lagmannsretten som i tingretten. Ankesaken i Gulating lagmannsrett starter 4. september.

Riksadvokatens begrunnelse for at den opprinnelige tiltalen skal opprettholdes også mot Schumann, er blant annet at en endring uansett ikke vil få betydning for strafferammen.

Dessuten anses det som tvilsomt om tiltalen kan endres uten at straffesaken mot Schumann må starte på nytt i tingretten. Konklusjonen er at det er «korrekt, hensiktsmessig og prosessøkonomisk» å føre saken for lagmannsretten med den samme tiltalen som i tingretten.

Nye bevis

Allerede under rettssaken i Stavanger tingrett i fjor høst argumenterte aktoratet – statsadvokatene Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes – for at det var Kjell Alrich Schumann som avfyrte det dødelige skuddet mot Arne Sigve Klungland.

Etter at dommen falt i tingretten, kan denne oppfatningen være styrket av nye bevis. Det er blitt kjent at både Lars-Erik Andersen og Erling Havnå i nye politiforklaringer skal ha utpekt Kjell Alrich Schumann som drapsmann.

Andersen og Havnå hevdet i tingretten at de ikke var med på ranshandlingen mot NOKAS i Stavanger sentrum. I de nye politiforklaringene har begge innrømmet at de deltok på ransstedet.