KRISTIANSAND: — Vi har det tungt i Romania. Vi kan ikke sende barna våre på skole og det er vanskelig å tjene penger for å leve. Kristiansand er full av snille og fine mennesker med stor giverglede. Sammenlignet med andre byer i Norge er Kristiansand flinke til gi, sier Gigel til Fædrelandsvennen gjennom en tolk.

Etter at forbudet mot tigging ble opphevet i fjor, har antall tiggere og gatemusikanter økt. Det er vanskelig å si hvor stort tiggermarkedet er i Kristiansand, ettersom bransjen er i en tidlig utviklingsfase. Gigel og familien hans har vært her på turistvisum en måned nå. Et slikt visum går ut etter tre måneder.

— Vi har ingen mulighet til å bli her, derfor er vi her kun i to-tre måneder av gangen, slik at vi kan samle opp nok penger til å reise hjem igjen, sier Gigel.

Hard kamp

Gigel bruker et gammelt og slitt trekkspill i kampen om krona. Mens vi prater går en gammel dame forbi og slipper noen mynter i kakespannet hans.

— Vi overlever i Romania ved pengene vi får inn her. Jeg kan tjene 200-250 kroner på en dag, sier Gigel.

Gatemusikanter og tiggere finnes det i alle byer i Norge, og de fleste kommer fra Romania. Gigel forteller at familien reiste hit med buss. En busstur fra Romania til Oslo koster mellom 200 og 300 euro.

Under åpen himmel

Gigel opplyser at familien for tiden bor på en campingplass utenfor byen. Fædrelandsvennen kjenner til at tiggere og gatemusikanter også sover under forskjellige bruer i sentrum.

  • Rumenerne, som det er flest av, har ikke fast bopel. Det er tragisk at de må sove under åpen himmel. Særlig med det været som er nå. Men når de inntar offentlige oppholdsrom må vi bortvise dem, sier Jarle Austerheim i vekterselskapet G4S.

Tiggingen har blitt mer synlig de siste årene. Samtidig har folk blitt mer vant til dette aspektet ved bybildet etter hvert. Politioverbetjent i utlendingssektoren i Kristiansand, Tom-Georg Gabrielsen mener tiggerne lever bevisst sparsommelig.

— De sover ute i friluft, i telt og hos kjente. Dette gjør de nok bevisst for å ha penger nok når de drar tilbake til hjemlandet. Jeg skulle ønske de fikk tak over hodet, sier Gabrielsen.

— Om de er til offentlig sjenanse, vil politiet fjerne dem fra offentlige steder. Men vi har hatt lite klager i sommer.

— Vi må regne med at bybildet er forandret nå som flere land er blitt medlem av EU. Nå er det lettere å reise, også til Norge, sier Gabrielsen.