KRISTIANSAND: Sivilombudsmann Arne Fliflet mener bystyret og ordfører Jan Oddvar Skisland ikke hadde rett til å kaste ut Olsen fra møtet 25. mai i fjor. I en uttalelse fremholder han at utvisningen av Olsen i realiteten synes brukt som en sanksjon på grunn av ytringens innhold, noe han mener er en begrensning av ytringsfriheten.

— Jeg finner at det ikke var i samsvar med bystyrets reglement å bruke utestenging som sanksjon mot de uttalelsene Olsen kom med under møtet, konkluderer Fliflet med.

Hovedpersonen selv forventet medhold etter at han tok kontakt med ombudsmannen.

— Det gikk som forventet. Ordføreren mistet helt fatningen da han fikk ordre fra SV og Arbeiderpartiet, sier Olsen til fvn.no.

Kraftige reaksjoner

Mannen fra Flekkerøy skapte sjokk og vantro blant bystyrerepresentantene da han i fjor sa følgende under en debatt om likestilling: «Jeg tror vi hadde redusert kvinnevolden hvis kvinner ikke var så kjappe med å legge beina i kors når mannen kommer hjem fra jobb».

Ordfører Skisland klubbet, men Olsen fortsatte:

«Det tror jeg ville redusert prostitusjonen også.»

Et samlet bystyre bestemte å kaste Demokratenes varamann ut. Kun partifelle Vidar Kleppe ville at Olsen skulle få fortsette på møtet.

— Dette er en seier for ytringsfriheten. Det går ikke an å kaste ut folk fra bystyret når man ikke liker ting som blir sagt, sier Kleppe til ombudsmannens uttalelse.

Forventer beklagelse

— Nå forventer jeg at ordføreren og gruppelederne kommer med en beklagelse. Det er menneskelig å feile, men guddommelig å innrømme det, sier Olsen, som fastholder på sine utsagn.

— Det var ikke noe som glapp ut av meg i bystyret.

Olsen ble først bedt om å beklage sine uttalelser. Da han ikke var villig til det, ble han stengt ute fra møtet. Sivilombudsmannen mener ordføreren ikke hadde hjemmel i bystyrereglementet til å gi Olsen pålegg om å gå tilbake på uttalelsene.

Han mener også at reglementet bare åpner for en utestenging dersom det først er gitt en advarsel. Olsen fortsatte ikke sitt innlegg om vold mot kvinner etter å ha blitt stanset av ordføreren, og Fliflet mener derfor utvisningen skjedde på grunn av ytringens innhold.

— Vi har jo hjemler i reglementet om at bystyret kan votere for å bortvise noen. Det ble gjort. Ombudsmannen mener vi hadde for tynt grunnlag, og det må vi bare ta til etterretning, sier ordfører Skisland til fvn.no.

Han vil ikke si noe om hvilke konsekvenser Sivilombudsmannens uttalelser vil få. Heller ikke Mette Gundersen (Ap), som i bystyret forlangte en reprimande til Olsen, vil si noe annet enn at hun registrerer medholdet.

— Jeg står fast på at bystyret handlet riktig. Utover det kan jeg ikke annet enn å ta Sivilombudsmannens uttalelse til etterretning.