LILLESAND: — Jeg tror det ligger i blodet. Det å stå tidlig opp for å produsere mest mulig på kortest mulig tid, sier Knudsen, som gjennom sin lange karriere som baker i Lillesand har laget flere boller enn de fleste.Men nå er det andre boller som gjelder. Treboller. Spesialiteten er boller og fat med mønstre fra forskjellige tresorter som limes sammen til bolle-emner. - Jeg er blitt doven nå, og står sjelden opp før ved 05-tiden. Da drikker jeg kaffe, pløyer gjennom Fædrelandsvennen, Vårt Land og Lillesands Posten. Deretter går jeg på trimrommet en times tid og tar de daglige øktene med manualer, på sykkelen og romaskinen.Etter treningen er 84-åringen klar til å begynne dagens bolleproduksjon ved dreiebenken i verkstedet. Den tidligere bakeren er selvlært og ivrig.Han lager, naturlig nok, emnene som kakestykker. Åtte stykker som hver er kuttet med 22,5 graders vinkel blir til en rund «kake», som Knudsen setter fast i dreiebenken.- Så starter den enkleste jobben, å dreie ut bollen. Dette er trivelig arbeid, synes Knudsen, og forklarer hvordan han havnet bak dreiebenken. Begynte med et frø

— I seilskutetiden kom det mye ballastjord til Lillesand. Jorda ble brukt i flere hager. I jorda lå det frø av akasietrær. Flere slike trær vokste opp i Lillesand, blant annet et hos oss. Da vi bygde nytt bakeri i 1955, ble treet styvet og kuttet opp til materialer. Disse lagret jeg på loftet i bakeriet for senere bruk, forklarer han.Plankene ble hentet fram for noen år siden da bakeriet ble solgt og Eigil Bjørk Knudsen roet seg ned som pensjonist.- Jeg ville lage noe av akasietreet og bestemte meg for å forsøke meg på dreiing. Jeg tenkte det kunne bli noen flotte boller ut av den eksotiske tresorten.Noen år tidligere hadde Knudsen arvet en maskindreiebenk, en benk med historie.- Den sto på «verven», på Kokkenes, sier Knudsen stolt, mens han setter huggjernet inn i bolleemnet som går rundt og rundt i jevn fart i den gamle dreierbenken. Siste trebiten er brukt

84-åringen er glad for hver dag han får foran dreiebenken og i verkstedet. Det så stygt ut for et par år siden. Knudsen havnet på sykehus med beintrøbbel og fikk sykehusbakterier med på kjøpet.- Jeg havnet i koma, i en hel måned, og de fleste trodde jeg skulle vandre. Men jeg våknet opp igjen. Temmelig vissen. Det var da jeg bestemte meg for å bygge treningsrom hjemme. Bollemakeren fra Bellevue i Lillesand føler seg ikke lenger like sprek, men har ingen planer om å gi slipp på hobbyen. Den siste biten av akasietreet er brukt opp, men Knudsen jakter stadig på nye tresorter. Familien er mettet

— Jeg får tak i litt forskjellige tresorter på bedrifter, tre som er brukt som emballasje for varer fra utlandet. Jeg bruker også mye finér, som gir flotte mønstre, sier Knudsen og viser frem lageret av ferdigvare.- Familien er mettet på dreide boller, men jeg selger en del til andre. Boller og fat dreid av ulike tresorter er etterspurte. 84-åringen tenkte en stund på å begynne med treskjæring, men vil heller videreutvikle produksjonen av dreide produkter.- Jeg er for gammel til å begynne på kurs i treskjæring, sier han.