ÅRHUS: Avisas sjefredaktør Carl Juste sier at ledelsen besluttet at Rose skal bort fra avisa for en stund etter at den måtte trekke tilbake Roses uttalelser om at han ville trykke iranske holocaust-tegninger.

Rose sa tirsdag at han ikke bare ville trykke karikaturer av Jesus, men også at han ville ta kontakt med Iran for å trykke karikaturer fra en iransk konkurranse om holocaust-tegninger samme dag som i Iran.

– Ledelsen har bestemt at Rose skal på ferie fordi ingen kan forestille seg hvilket voldsomt press han har vært under, sier Juste.

Juste måtte onsdag avsanne sin kulturredaktørs uttalelser både på CNN og dansk TV 2. Feilvurdering

I et brev til leserne kalte Juste sin kulturredaktørs uttalelser til CNN om planene om å trykke holocaust-tegningene en klar feilvurdering, som han måtte gå ut og avsanne i samme øyeblikk han fikk høre om dem.

Juste sier at Rose i intervjuet sa at Jyllands-Posten tidligere hadde brakt eksempler på satire i arabiske aviser, og at han ønsket å si at avisa ikke ville avvise å gjøre det igjen i tilfellet med de iranske holocaust-tegningene. Rose lot seg imidlertid presse av intervjueren til å si at han ville ta kontakt med den iranske avisa med henblikk på eventuelt å trykke tegningene samme dag.

– Det var en klar feilvurdering, og i samme øyeblikk som jeg ble gjort kjent med denne uttalelsen, måtte jeg gripe inn og fastslå at det på det foreliggende grunnlag under ingen omstendigheter ville bli brakt slike iranske karikaturer, skriver Juste.

– Flemming Rose har beklaget sin feilvurdering, som må tilskrives det faktum at han de siste fire måneder har vært under et umenneskelig hardt press og vært beleiret av både danske og internasjonale medier det meste av døgnet, skriver han videre.

Jesus-karikaturer

Når det gjelder planene om å trykke karikaturer av Jesus, som TV 2 hadde et innslag om, sier Juste at det i redaksjonen ble drøftet en mulighet for å vise eksempler på hvordan Jesus er blitt framstilt de siste 30 årene.

Men innslaget i TV 2 ga ifølge Juste det feilaktige inntrykk at Jyllands-Posten skulle produsere nye Jesus-tegninger med det formål å fornærme kristne og jøder slik at det skulle bringes balanse i forhold til fornærmelsene som muslimer mener seg utsatt for med Muhammed-tegningene.

– En slik utlegning er naturligvis helt uakseptabel, og også her måtte jeg gripe inn og fastslå at det verken skulle bringes nye eller gamle Jesus-tegninger. I lys av det oppstyr som Muhammed-tegningene har skapt, vil Jyllands-Posten ikke foreta seg noe som kan puste til ilden, skriver Juste.

Jyllands-Posten har beklaget at muslimer er blitt fornærmet av Muhammed-tegningene, men vil ikke beklage at de ble trykket, med ytringsfriheten som begrunnelse. (©NTB)