BERGEN: – Svake og middelmådige studenter er farlige for studiekvaliteten. Etter at vi åpnet universitetene har kvaliteten bare sunket. Kvalitetsreformen har dessverre forsterket denne tendensen, sier professor Kai A. Olsen, som er tilknyttet både Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen (UiB)

På oppdrag fra den liberale tankesmien, Civita, har han skrevet en rapport hvor han refser det norske utdanningssystemet. Med få ressurser, høye produksjonskrav og et belønningssystem som favoriserer studiepoeng, hadde det vært et mirakel dersom kvaliteten kunne opprettholdes, hevder han.

– Med reformen har man i praksis vedtatt at alle skal ut med en grad. Dette skal man oppnå gjennom kortere studietid og mer fleksibel evaluering. I tillegg har vi et system som belønner de institusjonene som er «snill» i vurderingene, sier Olsen til Universitetet i Bergens nettavis På Høyden.

Konklusjonen hans er at man må kreve minst 3,5 i snitt fra videregående for å få generell studiekompetanse, og fire i utvalgte fag for spesiell kompetanse, for eksempel innen realfag. Oppfyller man ikke kravene må man se seg om etter noe annet å gjøre, mener han.

– Ideen om at alle skal ta høyere utdanning må vi komme oss vekk fra, sier Olsen. (©NTB)