KRISTIANSAND: De brakkene er ikke bra, medgir rektor Øystein Mosfjell ved Sjøstrand skole. Men han vet ikke hvor han alternativt skulle ha plassert elevene.

Til sammen 54 sjuåringer tilbringer daglig timevis i midlertidige klasserom i en gammel brakkerigg i skolegården. Etter at Fædrelandsvennen i går kontaktet Miljørettet helsevern, rykket avdelingsingeniør Rikard Gundersen ut umiddelbart.

Avgjørelsen om å stenge brakken eller ikke, faller i dag.

— Vi har mulighet til å forby bruk, forklarer Gundersen, som ikke ville forskuttere noe i går.

TYDELIG FORFALL.

Forfallet er tydelig og bærer preg av at løsningen skulle være midlertidig, helt fra den ble tatt i bruk for snart 30 år siden. Tapetet henger i laser, det er fukt på veggene og mugg har tidvis vært et stort problem. En rengjøringshjelp vi treffer i garderoben forteller at vannet forsvinner rett ned i gulvet når hun vasker. Det kommer også jevnlig invasjon av maur. Etter mistanke om rotter har et skadedyrfirma satt fram feller, men ifølge rektor har det foreløpig ikke vært noen «fangst».

FORELDRENE.

Nå reagerer foreldre på det elendige inneklimaet som andreklassingene daglig utsettes for. 6. september tar FAU (Foreldrenes arbeidsutvalg) problemene opp som hastesak på skolens styremøte.

— Vi synes det er en viktig sak og ønsker brakkene bort i forbindelse med at skolen skal renoveres neste år, sier Mayliss Henriksen. Rektor Mosfjeld sier han er like opptatt som foreldrene av at barna skal ha gode klasserom.

— Brakkebygget stjeler plass fra skolegården. Selv om det er gjort en del for å bedre forholdene har vi fremdeles elendige sanitærforhold, dårlig luftkvalitet og et altfor lite garderobeanlegg. Vi er ikke interessert i at det lappes mer på noe som er nedslitt. Bygget bør saneres, til fordel for et nytt, mener han.

Men det er slett ikke sikkert rektor får sin drøm oppfylt.

Akutt LØSNING.

I følge Morten Abrahamsen fra Kristiansand Eiendom, er det et såkalt akuttprosjekt som har høyeste prioritet på Sjøstrand skole. Der inngår ikke riving av brakkebygget.

  • Vi skal flytte en transformator og gjennomføre drenering rundt hovedbygget fordi det kommer vann og fukt inn i kjellerlokalene. Dette skal skje i høst. Eventuell fukt i brakkeriggen er ikke tema for mitt prosjekt i denne omgang, sier Abrahamsen som er prosjektleder for rehabiliteringen av Sjøstrand skole.

Han regner med at brakkeløsningen tidligst blir avviklet om et par år.

— Dette vil avhenge av elevprognosen. Det er laget et handlingsplan om totalopprustning i 2008, men den innebærer ikke noe nybygg. Det er kun en ren teknisk oppgradering, forklarer Abrahamsen.

I praksis betyr dette trolig at skoleelever må ta til takke med gamle brakker fram til elevtallet eventuelt synker og det blir plass til alle i hovedbygget.

— Spørsmålet er reist om når den såkalte Andøya-bølgen går over. Fram til da blir brakken der, selv om den er i dårlig forfatning, sier prosjektlederen.