KRISTIANSAND: Lied mister også retten til å være prest i tre år fremover, samt å drive noen form for virksomhet som omfatter sjelesorg.

Sognepresten trakk seg i juni i år fra sitt verv i menigheten, etter at han selv innrømmet å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg sex med kvinnen, som nå er 20 år. Forholdet hadde pågått i to år fra høsten 2004 til våren 2006. Lied hadde kjent kvinnen siden konfirmasjonsalderen og forholdet mellom dem utviklet seg gjennom chatting på MSN. På dette tidspunktet fungerte Lied som sjelesørger for kvinnen.

Tilsto i retten

Kristiansand tingrett fant det bevist at Lied ved en rekke anledninger har skaffet seg seksuell omgang med kvinnen, herunder samleie, og at han har handlet med forsett.

Lied, som fyller 63 år denne måneden, fikk betinget dom siden han tilsto forholdet i tingretten denne uken. Om han ikke hadde tilstått ville ikke fengselsstraffen i sin helhet blitt gjort betinget, heter det i dommen.

På grunn av særlig allmennpreventive hensyn ble straffen satt til 120 dager, med en prøvetid på to år.

Ikke vold eller trusler

«Siktede har erkjent at han har misbrukt sin stilling som tillits— og omorgsperson for fornærmede, og særlig almmenpreventive hensyn tilsier da at det må reageres strengt mot et slikt langvarig og omfattende overgrep som har funnet sted i denne saken», heter det i dommen.

Fengselsstraffen er i tråd med det påtalemyndigheten foreslo, men påstanden om at Lied skulle miste presterettighetene for alltid ble ikke tatt til følge. Tingretten mente tre år var passende siden kvinnen var over 18 år og det ikke var snakk om noen form for «vold, trusler eller underfundig atferd» fra Lieds side.

Kvinnen har aldri anmeldt forholdet, men politiet innledet likevel etterforskning etter at forholdet ble kjent i juni.