SKAGERRAK: Forskerne har lenge ropt varsku om en hummerbestand som har vært sterkt synkende helt siden 1950-tallet. Nå har en arbeidsgruppe nedsatt av fiskeridirektøren lagt fram en rapport som bekrefter de dystre spådommene — og foreslår drastiske tiltak.

Rapporten legges fram for hummerfiskerne på to folkemøter denne uken: I Egersund i morgen kveld, og i Arendal i morgen kveld.

— Det har vært enorm interesse for de to folkemøtene, så vi regner med stor oppslutning. Vi er veldig spente på reaksjonene, sier rådgiver Thomas Langeland i Fiskeridirektoratet Region Sør i Kristiansand. Han er sekretær for arbeidsgruppen.

Totalfredning

  • En totalfredning er det mest ytterliggående alternativet. I så fall ser vi for oss en fredningstid på minimum ti år, dersom vi får til en vellykket kombinasjon med utsetting av hummeryngel - som en har hatt vellykkede forsøk med både i Storbritannia og Sverige. I motsatt fall ser vi for oss at det er nødvendig med en fredningstid på opp mot 20 år for å få bestanden opp på et bærekraftig nivå igjen, sier Langeland.

Han minner om at gruppa også har skissert et mindre drastisk alternativ, som går ut på skjerping av minstemål - samt halvering av antall teiner for hobbyfiskere og sterke restriksjoner også for yrkesfiskerne.

— Med disse folkemøtene ber vi om fiskernes reaksjoner: Om de er modne for et totalforbud eller ikke, sier Langeland.

— Og hvilket alternativ mener du selv er det riktige?

— Det vil jeg ikke svare på i dag, sier Langeland.

Roper ulv

— Vi føler at Fiskeridirektoratet roper ulv uten å ha belegg i fakta. Vi som er aktive hobbyfiskere har de siste fem årene tvert om opplevd at hummerbestanden er på vei opp. Ikke minst ser vi dette på at antall småhummere som vi kaster ut igjen, er økende, protesterer Geir Trondsen heftig. Han er leder i Høvåg og omegn småfiskerlag, og har sterk støtte både fra landsdelsforeningen og blant yrkesfiskere, som varsler kraftig protest på fredagens folkemøte i Arendal.

Men stipendiat Alf Ring Pettersen ved Statens Havforskningsstasjon Flødevigen, forsvarer faktagrunnlaget.

-Vi har målinger som går på fangst per teine per døgn for yrkesfiskere helt tilbake fra 1928, så den føler vi er nokså pålitelig, argumenterer forskeren. Som imidlertid medgir at det kan være store variasjoner lokalt fra sted til sted langs kysten.

- Ta piratene først!

Hobbyfiskerne på Sørlandet aksepterer ikke totalforbudet de frykter er på gang, og peker på at kontrollen med dagens regelverk for hummerfiske er altfor dårlig.

— Dette blir nesten som å si at vi skal innføre en fartsgrense på 20 km/t på E 18, men ikke sette opp fotobokser eller ha kontroller. Slik er det for hummerfisket i dag: Mange ærlige overholder reglene, men det er fritt fram for kjeltringer som gir blaffen, og dem er det mange av! tordner Geir Trondsen i Høvåg og omegn småfiskerlag.

— Vi er enig i at det er mye ulovligheter. Det både fiskes og omsettes mye ulovlig hummer, medgir rådgiver Thomas Langeland i Fiskeridirektoratet. Men han mener det blir bedre.