KUUSAMO: I fjor falt mye av lasset på Anders Jacobsen. Som lag var det mye å hente. Fredag kveld var Jacobsen ute av laget, og Norge tok en ny etterlengtet seier i en lagkonkurranse i verdenscupen. Det snur fort i hoppsporten.

Kojonkoski snakket mye om laget på forhånd, hvor viktig det var at det fungerte.

Da smakte det ekstra godt at det skjedde foran kresent hoppublikum i Finland – i Kojonkoskis eget hjemland – og foran de siste sesongers mer eller mindre uslåelige østerrikere som måtte nøye seg med 2.-plassen.

— Dette var gøy. I år har målet vært laget. Laget er det største, sa finnen som i farten ikke kunne huske når Norge siden vant en lagkonkurranse.

— Nei, det er så lenge siden.

Vi kan hjelpe ham litt med å si at den siste lagseieren i verdenscupen var i Lahtis i 2005. Året etter vant også Norge lagkonkurransen i VM i skiflyging.

Ikke blaff

— Det er imponerende at folk hopper opp mot sitt beste når det gjelder, men de må nok heve seg om de vil komme på pallen i lørdagens individuelle renn, manet Kojonkoski.

Det brydde han seg mindre om etter seieren.

— Nå skal jeg ta meg et glass med godt rødvin, fastslo han.

Sportssjef Clas Brede Bråthen var klar på at seieren ikke kom som et rent lykketreff.

— Dette var ikke noe blaff. Vi har hoppet minst like bra på trening, sa Bråthen.

Sterkt

Bjørn Einar Romøren framsto i ny drakt og bidro med to fine hopp. Og heller ikke Tom Hilde, Anders Bardal eller Roar Ljøkelsøy bommet på sine forsøk. Da spilte det mindre rolle at Østerrikes Thomas Morgenstern falt i sitt siste hopp. Han klarte ikke å holde seg oppreist på dagens lengste på 143 meter.

Uten fallet blitt det blitt ultrajevnt i kampen om seieren. Nå vant Norge enkelt med 21,7 poeng.

— Det spiller ingen rolle. Jeg er sikker på at Roar hadde klint til i det siste hoppet om han hadde måttet, mente Bråthen.

— Det ble en fin start på sesongen. Vi vinner på stabiliteten, konstaterte Bjørn Einar Romøren, den av de norske som ser ut til å ha hevet seg aller mest fra forrige sesong.