KRISTIANSAND: Sammen med flere andre personer raidet 17-åringen totalt 19 hytter i tidsrommet mellom oktober i fjor til august i år. Han ble pågrepet i september, og innrømmet senere forholdene både for politiet og Kristiansand tingrett.

Gutten er funnet skyldig i å ha brutt seg inn i totalt ti hytter på Hovden. Resten av innbruddene skjedde i Vinje i Telemark.

Her er hyttebrekkene 17-åringen nå er dømt for:

Oktober 2006: Gutten brøt seg sammen med flere andre personer inn i en hytte på Djupetjørn på Hovden. Fra stedet ble det stjålet skjøteledninger.

Oktober 2006: Drikkevarer og sjokolade ble stjålet da 17-åringen brøt seg inn i nok en hytte ved Djupetjørn. Han kom seg inn ved å knuse en rute i verandadøren.

Mellom oktober og desember 2006: Ved å knuse en vindusrute på kjøkkenet, brøt han seg inn i en hytte i Marnarfeltet på Hovden. Et musikkanlegg og en Tivoli-radio ble stjålet.

Januar 2007: Verktøy og alkohol ble stjålet da 17-åringen sammen med flere andre brøt seg inn i en hytte på Hovden Vest.

Januar 2007: En radio ble stjålet fra en hytte på Gottestøyl på Hovden.

Januar 2007: Ved å knuse en vindusrute i stuen, tok 17-åringen seg inn i en hytte i Vågslid i Vinje. Et stereoanlegg, nøkkel til en bod og diverse drikkevarer ble stjålet.

Januar 2007: En dvd-spiller og diverse drikkevarer ble stjålet fra nok en hytte i Vågslid i Vinje.

Januar 2007: En vindusrute på et av soverommene ble inngangen da 17-åringen stjal verktøy og diverse drikkevarer, også denne gangen fra en hytte i Vågslid.

April 2007: 17-åringen var igjen på ferde i hyttefeltet i Vågslid. En stjernekikkert, en ryggsekk, sjokolade og drikkevarer ble utbyttet.

April 2007: En dvd-spiller og og drikkevarer ble stjålet fra en hytte i Vågslid.

April 2007: Nok en gang ble en hytte i Vågslid brutt opp, og drikkevarer ble stjålet.

April 2007: En flatskjerm ble stjålet fra en hytte i Otrosåsen på Hovden.

April 2007: Et stereoanlegg og diverse bestikk ble stjålet fra en hytte i Vågslid i Vinje.

Mai 2007: Ved å knuse et vindu på et av soverommene, brøt 17-åringen seg inn i en hytte på Rauland i Vinje. En flatskjerm, et stereoanlegg og verktøy ble stjålet.

Mai 2007: En flatskjerm og en dvd-spiller ble stjålet fra en hytte i Otrosåsen på Hovden.

Mai 2007: Ved å banke opp et vindu slik at låsen spratt opp, brøt 17-åringen seg inn i en hytte i Lundane hyttefelt på Hovden. Drikkevarer ble stjålet.

Mai 2007: Flatskjermer, et musikkanlegg og verktøy ble stjålet fra en hytte i Rauland i Vinje. Tyvene tok seg inn i hytten ved å skjære ut glasset i et vindu.

Mai 2007: En 26 tommers flatskjerm ble stjålet fra en hytte ved Lislefjødd på Hovden.

August 2007: En 46 tommers flatskjerm ble stjålet fra en hytte i Fjellparken på Hovden.Påtalemyndigheten foreslo at straffen skulle settes til 210 timers samfunnsstraff. Kristiansand tingrett valgte imidlertid å dømme gutten til åtte måneders betinget fengsel, med en prøvetid på to år. Guttens lave alder var for retten et tungveiende argument for å ikke la han sone.

Var 16 år

I dommen viser tingretten også til FNs konvensjon om barns rettigheter, hvor det påpekes at ubetinget fengsel overfor mindreårige kun skal benyttes som siste utvei.

I formildende retning la retten i tillegg vekt på at gutten var 16 år da de fleste innbruddene ble begått. 17-åringen har dessuten sammen med sin mor begynt med intensiv behandling ved Sørlandet sykehus for å gå gjennom det siste årets hendelser.

«Siktede fremstår ikke som noen profesjonell vinningskriminell, snarere en som i en periode ikke har kunnet eller klart å sette grenser for egne handlinger eller se konsekvensene av dette», heter det i dommen.

Må betale erstatning

Etter pågripelsen av 17-åringen foretok politiet flere ransakelser, hvor en del av tyvegodset ble funnet. 17-åringen har også levert tilbake noe av tyvegodset fra hytteraidene, men langt fra alt. Han ble derfor også dømt til å betale snaut 30.000 kroner i erstatning til seks av hytteeierne, samt Gjensidige forsikring.

I tillegg til tyveriene omfatter også dommen kjøring uten gyldig førerkort. I mai i år kjørte gutten en personbil fra Hovden til Sauda.

Saken ble avgjort ved tilståelsesdom.