ÅSERAL: Det er tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som avslører Åseral og Hægebostad som verstinger når det gjelder kildesortering av søppel. Årsaken kan ligge i at det er veldig mange hytter i disse kommunene.

— Folk får helt andre holdninger når de kommer på hytta, forklarer søppeltømmer Alf Edvin Stein i renovasjonsselskapet Containerxpressen.

Fædrelandsvennen var med han og kollega Per Johnsen for å hente søppel i Åseral. Ei bu for hytterenovasjon var fylt med svarte søppelsekker og annet skrot som ikke fikk plass oppi sekker. Deriblant et bileksosanlegg, langrennsski og en stekeovn.

— Dette var da ikke så galt, sier Stein etter å ha tatt en kikk inni bua før mesteparten lempes oppi søppelbilen.

De to kollegaene finner mye rart på de ukentlige tømmerundene, spesielt i hyttefeltene.

— Det virker som om folk rydder i kjelleren og setter ting igjen her. Vi finner ofte møbler og andre store ting. Metall og farlig avfall blir hentet senere for sortering, sier kollega Per Johnsen.

Åtte prosent I 2005 ble bare åtte prosent av søppelet fra husholdninger og hytter sortert til gjenvinning i Åseral og Hægebostad. Det er det laveste tallet i hele Norge.

— Det ville blitt alvorlig mange kilometer med kjøring i forhold til mengden avfall hvis vi skulle sortert papir og plast. Det er ikke godt for miljøet med for mye kjøring heller, sier John Oddvar Selland, daglig leder i Hægebostad og Åseral renovasjonsselskap (HÅR).

Husstandene i kommunene har to søppeldunker. En for matavfall og en for restavfall. Hyttene har ikke sortering av avfall, og det mener han er årsaken de lave tallene i statistikken.

— Det utgjør nesten halvparten av alt søppelet i løpet av ett år, sier Selland.

Selskapet har regnet på kostnadene ved sortering på hyttene, men kom frem til at kostnadene ville bli for store.

— Vi har hatt det oppe til vurdering, men lagt oss på en enkel linje på grunn av kostnadene og i påvente av forbrenningsanlegg, sier han.