KRISTIANSAND: I 2006 kjørte 60 prosent av bilistene i Kristiansand på piggfrie dekk, mens tallene for 2007 viser at bare 54 prosent droppet piggene.

Det viser seg nemlig at flere velger piggdekk, selv om Statens Vegvesen har en klar målsetning om at de største norske byene skal være 80 prosent piggfrie.

Foreløpig er det bare Oslo og Bergen som har klart denne målsetningen. Der ligger andelen piggfrie bilister på henholdsvis 80,5 og 78,8 prosent. I motsetning til Kristiansand, der bare litt over halvparten av bilistene velger piggfrie dekk. (54,4 prosent)

Økningen av piggfritt flater ut Byene som er med i undersøkelsen er Bergen, Drammen, Fredrikstad, Hamar, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Porsgrunn, Sandnes, Sarpsborg, Skien, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Ålesund. Undersøkelsen har form av intervjuer og registreringer på bensinstasjoner, registreringer på parkeringsplasser og registreringer fra vegkant.

Bortsett fra gode tall fra Bergen, Oslo, Trondheim, Bergen, Drammen og Stavanger-området, ligger nivået på de øvrige byer og tettsteder ligger nivået på 50 prosent.

— Det har vært en økning i piggfriandelen de siste årene. Denne trenden flater nå ut, sier Pål Rosland i Statens vegvesen.

Piggdekk og støv Piggdekkgebyrordningen er innført i Bergen, Oslo og Trondheim. Avgiften bidrar vesentlig til å holde piggfriandelen i disse byene høyere enn i andre byer som ikke har piggdekkgebyr. Stortinget har vedtatt som målsetning 80 prosent piggfriandel i de større byene. En høy piggdekkandel skaper betydelige mengder med svevestøv og er viktig årsak til høye svevestøvnivåer.