KRISTIANSAND: — Welcome. It's so nice to see you, sier Bjøro Håland på klingende amerikansk og tar hver enkelt av de besøkende i hånden.

Klokken er rett over åtte, og på countryartistens gårdsplass har akkurat 44 turister fra hele Amerika rullet inn med bussen sin. To uker av ferien deres er satt av til utforskning av Norge, og ett av høydepunktene på turen er et besøk hjemme hos Håland. Tidligere på dagen har han allerede vært med dem rundt i Kristiansand for å vise frem byen.

— De kjenner meg fra festivalen «Norsk Høstfest» i USA, der jeg har spilt mange ganger. Derfor er det fantastisk hyggelig å få dem på besøk her, sier Håland.

Uformell prat

Faktisk er det 16. gang han inviterer amerikanske turister hjem til huset på Dvergsnestangen i Kristiansand. Her blir kvelden brukt til uformell prat, og en aldri så liten kikk på Bjøros amerikanske bil, Ford Galaxie.

— Vi prater og koser oss. Jeg forteller litt av min livshistorie, og de litt om deres. Man lærer mye på en slik kveld. Jeg pratet akkurat med en som kan alt om Fords biler, og han kunne si meg mye jeg ikke viste om min egen bil, sier en fornøyd Håland.

De fleste av gjestene fra USA er av norsk avstamning. Turen i Norge har blant annet blitt brukt til å besøke steder der turistene har hatt mulighet til å finne røttene sine. Idessa Tyers bestemor kom fra Kristiansand.

— Min bestemor kom her fra Kristiansand. Derfor er det spesielt for meg å være her i byen, forklarer hun.

- I love this city

Tyers beskriver Kristiansand med svært positive ord.

— Jeg elsker denne byen. Det er utrolig flott her, konstaterer hun.

Tyers var langt fra den eneste som hadde mye fint å si om Kristiansand.

  • Jeg må si at Kristiansand er en nydelig by. Tidligere i dag var vi i Ravnedalen, og det var virkelig en opplevelse. Jeg er også imponert over i hvor god stand de gamle husene her er, sier Gary Holum.

Bjøro og Liv Håland fikk også en velfortjent dose med skryt.

120 besøk i Norge

— Jeg har hørt Bjøro spille på «Norsk Høstfestival», og derfor er det flott å kunne komme hjem til ham og Liv. Det er fantastisk at de åpner hjemmet sitt på denne måten, sier Merna Bowerman.

Carrol Juven er mannen som står bak turen til Norge. Siden starten i 1966 har han besøkt gamlelandet 120 ganger.

— Jeg begynte med disse turene for at folk skulle få mulighet til å besøke landet der de har røttene sine. Jeg forsøker å presentere noe av den norske kulturen slik at de kan ta den med seg tilbake til Amerika, forklarer han.

Han mener at besøket hos familien Håland er et av høydepunktene på turen.

— Det er flott å få lov til å komme hjem til Bjøro og Liv. De viser en utrolig gjestfrihet. Vi vil ikke bare besøke Norge, men også møte folket her, sier han.