MARNARDAL: — Så hjerterått om de bare hadde drept dem alle, sier naboen til reirene, Rigmor Fuglestveit.

Hun var livredd for hvordan det skulle gå med de kanskje over hundre fugleungene som befinner seg inne i rundt 20 reirkammer i et grustak like ved huset hennes.

I en rekke ganger har sandsvaler laget reir der de hekker. Men bare noen meter unna har det de siste dagene dundret en hjullaster frem og tilbake. Den har forsynt seg av grusen og sanden, og var nå i ferd med å grafse til seg reirene og fugleungene.

Tok kontakt

Det var tirsdag kveld denne uken at grustaket igjen kom i drift etter vinteren. Rigmor bor like ved. I fjor sommer opplevde hun at et 40-talls reir med unger ble ødelagt. Den gang sa hun ikke fra til Minientreprenøren som står for driften av grustaket.

— Men denne gangen ville jeg ikke sitte stille og se på, forteller hun.

Dermed tok Rigmor kontakt med en av de ansatte i Minientreprenøren, som bor like ved.

— Han gjorde det klart at de ikke aktet å vente til fugleungene var fløyet sin vei, forteller hun. Så derfor ringte hun dyrebeskyttelsen i håp om å få stanset dette med loven i hånden.

— Det kan da ikke være lov å drepe hekkende fugl på denne måten, mente Rigmor.

Men det finnes ingen lovhjemmel for å stanse anleggsmaskiner som er i ferd med å ødelegge reir, det sier advokat for dyrebeskyttelsen, Hanne Eva Müller.

Likevel valgte Minientreprenøren å ta hensyn til fuglene da advokaten tok kontakt.

— Det skal selskapet ha all ære for, sier Müller.

Visste ikke

Daglig leder i Minientreprenøren, Harry Hansen, sier at han ikke visste om fugleredene før advokaten ringte.

— For meg var det da en selvfølge å stanse arbeidet, slik at vi kunne områ oss.

Nå fortsetter vi arbeidet i et annet område på grustaket og venter til fugleungene har fløyet sin vei, før vi tar stedet der redene ligger, sier han. For nabo Rigmor Fuglestveit ble det dermed en lykkelig slutt på dramaet.

— Jeg er veldig glad i dyr, og hadde det vondt med dette. Men nå løste det seg jo, smiler Rigmor.