MANDAL: Bildene viser Johan Orth (til venstre) og Hugo Køhler på hvert sitt portrett-fotografi. Orth med uniform og medaljer som seg hør og bør en adelig østerriker. Køhler er i vanlig dress, men utenpå glasset og rammen på bildet, er det limt på papp-medaljer, hvorav den ene delvis har ramlet av.

Danielsens slektsforsker Jan Frode Johansen fra Sør-Audnedal mener disse bildene ikke knuser teorien om arverekkefølgen.

Nye bilder

— Nå har jeg nye bilder på vei fra familien, som skal vise større likhet mellom Orth og Køhler, sier Johansen til fvn.no.

Først gir han uttrykk for at det kanskje ikke er Køhler som er avbildet, deretter retter han seg selv og innrømmer at det ikke er noen tvil om at begge bildene er ekte.

— Men de kan være tatt med så lang tids mellomrom at det forklarer at de ikke ser så like ut, sier Johansen.

— Så du er enig i at de to mennene på bildene ikke likner på hverandre?

— Det kan se sånn ut, men nå vil jeg se på de nye bildene og fortsette undersøkelsene inntil jeg har avklart alle elementer i historien, sier Johansen til fvn.no

Frontalangrep

En rekke hobbyhistorikere og slektsgranskere har gått til frontalangrep på Johansen, og mener det er lenge siden det var tindrende klart at det ikke er noen sammenheng mellom Orth og Køhler. Det blir påstått at Køhler bløffet på dødsleiet, og at det er en rekke både beviser og indisier på at Orth aldri kunne ha endret identitet til Køhler. Og motstandere av Johansens påstander hevder endog at Johansen selv vet at dette ikke kan bevises, men holder tilbake informasjon.

— Hvordan opplever du det er å få så voldsom motbør?

— Jeg tar det med stor ro. Det er ikke min famllie det gjelder. Men familien Danielsen ønsker å få saken undersøkt, og det vil jeg gjøre uansett hvilken motbør jeg får. Det er klart at det er veldig tøft å ha så masse folk mot seg, men jeg har også folk som har backet meg opp, sier Johansen.

Ikke først i arverekken

Og han innrømmer også at selv om det skulle kunne påvises at Køhler var Orth, og at Danielsen dermed er tippolderbarnet til Orth, så er det ikke Danielsen som står først i arverekken til 300 millioner kroners slottet. Det er andre som står før ham i arverekkefølgen, både barnebarn og oldebarn.

— Hva tjener du på dette?

— Jeg tjener ingenting, men jeg har sikret meg rettigheter til å skrive bok om denne historien, og det håper jeg kan gi litt inntekt, sier Johansen.