KRISTIANSAND: 29-åringen er tiltalt for å ha knivstukket en politimann og en politistudent i Vennesla sentrum 20. november i fjor.

29-åringen svarte nei da han ble spurt om han erkjenner straffskyld. Han kunne ikke huske å ha knivstukket noen, men opplyste i retten at han hadde fått hendelsen grundig forklart av andre.

To rettsoppnevnte psykiatere har undersøkt 29-åringen og kommet fram til at han var psykotisk da han knivstakk politifolkene.

Ber om tvangsbehandling

Dersom retten kommer fram til det samme, kan han ikke dømmes til fengsel. Påtalemyndigheten har varslet påstand om tvungent psykisk helsevern.

Aktor Beate Rullestad-Jansen legger til grunn at 29-åringen ikke mente å drepe de to politifolkene. Påtalemyndigheten mener likevel at drapsforsøket var forsettlig.

– Et drapsforsøk er forsettlig også dersom gjerningspersonen ser det som overveiende sannsynlig at handlingen vil kunne ha en dødelig utfall, sa Rullestad-Jansen i sitt innledningsforedrag.

Politifolkene ble angrepet etter at de tok kontakt med en mann som gikk med finlandshette i sentrum av Vennesla.

Da de ba ham ta av seg hetta og vise ID, gikk han til angrep med kniv.

12 centimeter langt kutt

Ifølge tiltalen ble politistudenten stukket i halsen og fikk et 12 centimeter langt og 4,5 centimeter dypt kutt.

Til alt hell ble ingen store blodårer skadet. Studenten fikk raskt førstehjelp av forbipasserende og ble sendt til Sørlandet sykehus.

Også for politibetjenten var det nære på. Han fikk et 8 til 15 centimeter langt kutt helt inn til lungehulen. Betjenten oppsøkte raskt legevakten og fikk behandling på sykehuset.

Satt av fem dager

Det er satt av fem dager til rettssaken i Kristiansand tingrett. Statsadvokat Beate Rullestad-Jansen er aktor i saken, mens advokat Tor Kjærvik forsvarer den tiltalte 29-åringen.

De to politifolkene som ble skadet var begge til stede da rettssaken startet. De bistås av bistandsadvokat Kristine Eide.

Det er kalt inn over 20 vitner i saken, blant annet flere personer som var øyevitne til hendelsen.

Her ble politifolkene knivstukket 20. november i fjor. Foto: Christina Østtveit