KRISTIANSAND: På andre forsøk godkjente Norgesnettrådet for høyskoleutdanning søknaden fra HiA om rett til å tildele doktorgrad i nordisk språk og litteratur. Rektor ved HiA, Knut Brautaset, sa på gårsdagens rådsmøte at dette er en merkedag i høyskolens historie.— Dette er en arbeidsseier. Det er veldig gledelig at vi har fått vår første doktorgradsutdanning, men likevel forventet, sier Brautaset.Brautaset legger til at han synes det var ekstra gledelig å få ros for det faglige innholdet i doktorgraden.Den første søknaden, som ble sendt Norgesnettrådet sist sommer, ble avslått. Høgskolen tilfredsstilte ikke de faglige kravene som Kirke- utdannings- og forskingsdepartementet (KUF) har satt.- Vi manglet et ekstra sett med faglige personer med spesielle kvalifikasjoner. Disse kravene greide vi å oppfylle. Dermed vil doktorgraden vi kommer til å tilby være helt på høyde med den de andre universitetene i Norge tilbyr, sier Brautaset.Universitet neste?

Med doktorgradstildelingen settes det i gang nye spekulasjoner om Høgskolen i Agder er på vei til å bli universitet.- Vi er på god vei. Får vi også klarsignal til å starte med doktorgradsutdanning i matematikk og matematikkdidaktikk, har vi stø kurs mot universitet, sier rektoren bestemt.Norgesnettrådets leder, Magnus Rindal, er mer avventende enn rektoren:- Med doktorgradstildelingen er HiA lenger på vei nå enn tidligere til å bli universitet. Om Høgskolen også får rett til å tilby doktorgrad i matematikk er de enda lengre på vei, mener lederen av Norgesnettrådet.Etter Norgesnettrådets enstemmige vedtak om å gi høyskolen rett til å gi sin første doktorgrad, gjenstår bare den formelle godkjenningen departementet.- Det har aldri skjedd at KUF ikke har fulgt vår innstilling. Siden det er et enstemmig vedtak fra vår side, kan HiA allerede nå glede seg over å ha fått adgang til å gi doktorgradsutdanning i nordisk språk og litteratur, sier Rindal.Optimist

Rektoren er optimist og blir forbauset om HiA får avslag på søknaden de la inn i dag om rett til å tilby doktorgrad også i matematikk. I følge Brautaset kan KUF i fremtiden vente seg flere søknader fra høyskolen.- Fagmiljøet i matematikk er ved siden av fagmiljøet i nordisk høgskolen sterkeste. Vi forventer et positivt svar på søknaden vår. Men vi må nok regne med at det tar noe tid før det endelige vedtaket blir fattet, fordi den akademiske «drøvtyggingen» tar noe tid, hevder Brautaset.