I tråd med statens eldrereform, og milliardene som er avsatt kommunene til utbygging og opprusting innen sektoren, har kommunestyret vedtatt en plan der pleie— og omsorgssektoren i bygda vil oppleve store positive endringer i fasiliteter.Standardheving

Vennesla Omsorgssenter er stedet hvor de største forandringene vil skje. De 59 rommene på senteret vil alle pusses opp og gjøres større. For å veie opp en reduksjon i antall rom i eksisterende bygg, er planene fastsatt for et nybygg nord for dagens Vennesla Omsorgssenter. 48 nye omsorgsplasser vil nybygget huse.

— Til sammen vil det kun bli en netto økning på fire omsorgsplasser i forbindelse med Vennesla Omsorgssenter, men økningen i standard er poenget med opprustingen, sier Olav Norheim på rådmannskontoret i kommunen. Antall omsorgsplasser vil reduseres fra 20 til 16 på Hægeland omsorgssenter, men de nye omsorgsboligene i forbindelse med de nåværende trygdeboligene i Skarpengland vil gi åtte nye plasser.

— Da er tanken at disse skal veie opp for hverandre, i tillegg til at de plassene som er igjen på Hægeland vil være av høyere standard, forklarer Norheim.Optimal løsning

Hans Th. Nicolaysen ved Vennesla Omsorgssenter er storfornøyd med utbyggingsplanene. Han synes kommunen har valgt den optimale løsningen.

— Det stod mellom tre forskjellige alternativer, og vi synes det beste alternativet er valgt, sier han og forklarer:

— For pasientene våre er dette en sårt tiltrengt forbedring, som vil føre til en økt livskvalitet. Da tenker jeg blant annet på større boarealer, dusj- og toalettfasiliteter på alle rom og bedre fellesromløsninger.

— Våre ansatte vil også merke dette på en svært positiv måte. Hverdagen deres vil bli mye lettere både i forhold til praktiske løsninger inne på de ulike rommene, og arbeidsmiljøet generelt, tror han. De nye omsorgsleilighetene vil være satt sammen i «grupper» på åtte. Sammen vil disse ha fellesrom- og kjøkken i umiddelbar nærhet til de forskjellige leilighetene.

— Dette er også en forbedring i forhold til det vi tidligere har hatt. Vi synes rett og slett dette er en nødvendig og veldig god plan, avslutter Nicolaysen.

Kommunestyrets vedtak er sendt fylkesmannen. Med hans godkjenning, avhenger realisering av om Staten vil støtte opprustingen. Uten Statens støtte har Vennesla kommune ingen muligheter til å gjennomføre planene.