KRISTIANSAND: Under en tverretatlig storaksjon i Kristiansand fredag ettermiddag for en snau uke siden, ble tre italienske jegere stanset med 2027 nedfryste fugler.

Jegerne skulle kjøre om bord på Superspeed da politiet, tollere og Statens naturoppsyn (SNO) ventet på dem.

– Tre eldre menn kom kjørende i en større italiensk-registrert kassebil. Med seg i bilen hadde de i overkant av 2000 fugler, sier miljøkrimkoordinator i Agder politidistrikt, Torvild Selås, til Fædrelandsvennen.

Mange våpen

Totalt ble det funnet 2027 nedfryste troster i bilen. Blant disse ble det funnet 10 måltroster og 31 svartttroster, som alle er fredet i Norge og ulovlige å jakte på.

– Dette er veldig sjeldent. Jeg har ikke vært borti noe lignende, medgir Selås, som har jobbet i politiet siden 1987.

Det var Økokrim som først fikk tips om jegerne. De tipset videre til Agder politidistrikt og Tolletaten. Agder-politiet fikk så med seg SNO og tollerne i Kristiansand i aksjonen.

Jegerne hadde jaktet to-tre uker i indre Agder før de ble tatt. Personene som tipset Økokrim reagerte på det de oppfattet som «mye jakt og mange skudd».

I bilen ble det også funnet mange våpen. Den ene jegeren alene hadde med seg seks hagler.

Det ble beslaglagt 31 svarttroster, som det i Norge er ulovlig å jakte på. Foto: Tolletaten
Beslaglagte måltroster, som er fredet i Norge. Jegerne hadde skutt 10 fugler av denne arten. Foto: Tolletaten

Fikk forelegg

Det ble i tillegg funnet en utstoppet lokkefugl, som jegerne fjernstyrte for å lokke fuglene til stedet der de satt klar for å skyte.

Ifølge politiet hadde alle tre italienerne registrert seg i Jegerregisteret. I beslaget var det flest rødvingetroster og en del gråtroster. Disse er lovlige å jakte på, med tillatelse.

Jegerne ble ilagt et forelegg på 15.000 kroner hver, som de vedtok. Foreleggene er allerede betalt. De 1986 trostene som var lovlig skutt, fikk jegerne lov til å ta med seg.

– Vi kunne vært betydelig strengere i vår vurdering og reaksjon. Men vi endte på 15.000 kroner i forelegg til hver av dem. Dette er opp- og avgjort. Hadde jegerne vært norske, kunne de i tillegg fått rettighetstap, sier Torvild Selås.

Til egen husholdning

I beslaget ble det funnet totalt 41 fugler som er fredet i Norge. Foto: Tolletaten

Alle fuglene var nedfrosset. De var tiltenkt utført til utlandet til egen husholdning, oppga jegerne.

– Det er ikke så vanlig at vi kommer over beslag som dette. I mine 25 år i Tolletaten i Kristiansand kjenner jeg ikke til at vi har stoppet noen med så mange ulovlig jaktede fugler før, sier tolloverinspektør Per Otto Smithsen i en pressemelding som politiet og Tolletaten sendte ut torsdag.

Roser samarbeid

Det var to politimenn fra Agder politidistrikt og en representant fra SNO som sto for artsbestemmelsen da fuglene ble tatt ut av bilen.

– Dette er ulovlig jakt som vi ser alvorlig på og vi er svært glade for at publikum tipset Økokrim om jaktlaget, sier miljøkrimjurist og påtaleansvarlig Ole Martin Paulsen i Agder politidistrikt.

Torvild Selås roser det tverretatlige samarbeidet som førte til beslaget.

– Samarbeidet mellom Toll, Statens naturoppsyn, Økokrim og Agder politidistrikt har vært avgjørende for at denne saken ble avdekket og avgjort så raskt. Det viser at det kan lønne seg å komme med tips om miljøkriminalitet, sier han.

Rettelse: Politiet oppga først at den ene jegeren ikke var registrert i Jegerregisteret. Dette viste seg å ikke stemme. Samtlige tre hadde registrert seg der, bekrefter miljøkoordinator Torvild Selås.

Jegerne opplyste at fuglene var tenkt til egen husholdning. Foto: Tolletaten