Håper på å få situasjonen under kontroll

Ivar Skreå, overbefal ved Sirdal brann-og redningsvesen, oppdaterte Aftenbladet rundt kl. 09:30 torsdag morgen, og mener forholdene i området ser lovende ut.

– Vi hadde en skikkelig innsats i går, fra seks på morgenen til ni om kvelden. Vi rakk ikke helt inn til den nærmeste fjellskrenten ved dalen, men vi er veldig spent, sier han.

– Det viser seg at temperaturen har gått ned nå i natt, og at det er mye doggdannelse på bakken som hjelper veldig. Derfor så vi mindre røyk da vi ankom i morges klokka seks med 14 mann.

Skreå opplyser også om at forholdene er såpass kontrollerbare at de ikke lenger har behov for helikopter, men at de fortsatt mottar hjelp fra Flekkefjord.

– Vi er ikke bekymret for å få tak i helikopter lenger. Vi skal klare oss med slanger og mannskapet vi har nå, og vi har god vanntilførsel. Sivilforsvaret er ikke her lenger, men i dag fikk vi seks nye folk fra Flekkefjord Brannvesen. Men mannskapet her trenger snart en skikkelig hvilehelg. Vi går jo på det syvende døgn nå, og alle er skikkelig innstilt på å ta knekken på det siste vi har igjen.

Likevel passer Skreå på å ikke være for optimistisk med tanke på hvordan situasjonen vil utvikle seg.

– Vi tør ikke lenger å anta noe, men vi håper på at alt skal være under kontroll i løpet av dagen.

LUNDE: Onsdag ettermiddag er det fremdeles litt flammer og mye røyk i skogbrannen på Lunde i Sirdal. Brannen startet på fredag, og har gjentatte ganger blusset opp på nytt. Senest tirsdag i 14-tiden da det begynte å brenne lenger oppe i fjellsiden.

Sent tirsdag kveld startet tre nye branner. I Dirdal, i Hyslafjorden og på Tjørhom.

Etterslokking

Klokken 06.00 onsdag morgen fortsatte etterslokkingsarbeidet med forsterkninger fra både Flekkefjord brannsasjon og Sivilforsvaret.

Onsdag i 15-tiden meddeler Ivar Skreå, overbefal ved Sirdal brann og redning, at etterslokkingen onsdag ikke har vært helt vellykket. Det ryker fra bakken og det er fortsatt flammer.

– Det gikk dårligere enn vi forventet, det var mer å slokke enn vi hadde trodd. Man oppdager først hvordan det faktisk er når man begynner å rote i terrenget og røske opp i røtter. Vi fant stadig noe nytt, opplyser han.

Skreå forteller at vinden har økt igjen.

– Med mye vind kan flammene ta tak i det som ikke har brent fra før av, og slik blusser det opp igjen.

Behov for helikopter

Skreå sier at de stadig ber om helikopter, men at etterslokkingsarbeid ikke prioriteres på grunn av alle brannen som er i Sør-Norge nå. Derfor er helikoptre en begrenset ressurs.

– Vi ber om helikopter hele tiden, men vi blir ikke prioritert siden det er etterslokking vi holder på med. Dersom etterslokking hadde vært prioritert, ville man unngått at brannene blusset opp igjen.

Les mer om skogbrannen i Sirdal her: