MANDAL: — Nettkafeen er stedet i Mandal der jeg treffer venner utenom skoletid. Nå er jeg usikker på hva jeg skal gjøre i byen, men heldigvis er jeg lovet øvingslokale sammen med en kamerat fra Thailand og gitarene våre, sier Nivath Bunchhoevn (19).

Internettkafeen og bruktbutikken Mofid på Malmø stenges fordi kommunen får flere millioner mindre i tilskudd fra staten til flyktninger i 2007. Det fordi antall flyktninger som har krav på integreringstilskudd reduseres betydelig.

Nivath er elev ved voksenopplæringen til kommunen der han lærer norsk. Nettkafeen har vært praksisplassen hans. Der får han testet norskkunnskapene sine.

LITE Å GJØRE.

— Det er vanskelig å lære norsk. Mandal er en by der det ikke er enkelt å bli kjent med lokalbefolkningen. Jeg har ikke funnet noen å snakke norsk med utenom på Nettkafeen, sier Nivath.

I Mandal har Nivath aldri vært på kafé eller restaurant. På ettermiddagene og kveldene synes han det er lite å finne på i byen. Det blir mange lange turer langs strendene. Han er ikke med i lag eller foreninger.

— For å finne noen å ha det hyggelig sammen med på min egen alder, tar jeg bussen til Kristiansand. Der oppholder jeg meg mest hjemme hos venner, sier Nivath.

Nivath Bunchhoevn bodde sammen med familien i Thailand i flere år før de flyttet til Mandal for ett år siden. Han bor sammen med foreldrene og to eldre søstre.

Djordje Maric, som er daglig leder for Nettkafeen, sier han har fått beskjed av kommunen om at kafeen skal stenges.

— Jeg vet ikke hvorfor. I neste uke er det innkalt til evalueringsmøte om virksomheten, sier han.

Maric konstaterer at Nettkafeen er det sentrale møtestedet for flyktninger i Mandal. En av hans viktigste oppgaver er å introdusere dem som kommer inn for hverandre. Han prøver å få dem til å føre samtalen på norsk.

SPRINGBRETT.

— Om sommeren har vi stor tilstrømning av turister. Da får flyktningene som arbeider her testet norskkunnskapene sine. Dessuten er det viktig for mange at kafeen er et alkofritt møtested. De finnes det få av, sier han.

Maric forteller at kafeen er et viktig springbrett for flyktninger for å få jobb i Norge. De som har attest for å ha jobbet i kafeen, har langt større sjanse til å få jobb enn de som aldri har vært ansatt på en norsk arbeidsplass.

— Det er vanskelig for flyktninger som kommer til Mandal uten jobb. De kan for bli isolert. Familier holder sammen, men det er ikke enkelt for enslige å få kontakt. Å miste møteplassen vil gjøre det verre, sier Djordje Maric.

Maric fra Kroatia kom som flyktning til Norge i 2001. Han fikk mange venner da han gikk på internasjonal linje ved folkehøgskolen i Søgne.

Flyktningkonsulent Kristin Jæger sier kafeen er stedet som har fungert best for flyktningene i Mandal.

Tekst: Aksel Faag

aksel.faag@fvn.no - 38 27 17 42