NEKT: Kommunalsjef for oppvekst i Mandal kommune, Erik Tronstad, har sammen med rektorene bestemt retningslinjene for Facebook for mandalslærerne. Her skal man ikke lenger være privat venn med elevene.? ?Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Vi ønsker å være tydelige på hva som er jobb og hva som er privat både for å skjerme elever og lærere. Det kan dessuten oppstå misforståelser vi vil være i forkant av, sier kommunalsjef for oppvekst i kommunen, Erik Tronstad.

På det siste rektormøtet ble Facebook-problematikken tatt opp. Ikke fordi det har vært noen uheldige episoder, men fordi rektorene først bestemte at ungdomsskoleelevene skulle stenges helt ute fra Facebook i skoletiden. Det skjer fordi elevene sitter med nettstedet oppe på sine pc-er i timene og mister fokus på undervisningen.

Aldersgrense

Da ble det også bestemt å legge ned totalforbud for lærerne i barneskolen mot å godta vennskap med elevene på Facebook.

– For elever under 13 år forholder vi oss til aldersgrensen Facebook selv har satt. Blir en lærer Facebook-venn med elever under denne alderen, betyr det at eleven har laget en falsk profil. Det er i seg selv problematisk, sier Tronstad.

Men heller ikke for elever over 13 år ønsker kommunen at lærerne skal ha private relasjoner med elevene på Facebook.

– Vi mener at en elev ikke har noe med en lærers private bilder og tekst å gjøre. Det kan være at en lærer legger ut bilder som kan misforstås. Det kan også være at elever finner bilder eller tekst som kan brukes mot en lærer, sier Tronstad.

Men rektorene innser at Facebook kan brukes i skolesammenheng. I så fall kan en lærer opprette en «skole-profil» med kun informasjon relatert til jobben der elever kan knyttes til. Men dette er i så fall kun for de over 13 år.

Konsekvent nei

På Blomdalen ungdomsskole hilses tiltaket velkommen, blant andre av undervisningsinspektør Even Tronstad Sagebakken. Han forteller at han innimellom får venneforespørsler fra elever.

– De sier jeg konsekvent nei til, rett og slett fordi jeg ikke finner det passende. Men jeg er nøye med å forklare den enkelte elev ansikt til ansikt hvorfor jeg gjør det, forteller Sagebakken.

Heller ikke Utdanningsforbundet lokalt i Mandal har problemer med Facebook-nekten.

– Det høres absolutt fornuftig ut. Det kan være lett å trå feil med sosiale medier, påpeker leder Anita Tronstad som tror det er heller få lærere som har Facebook-vennskap med elevene sine.

Skien kommune går enda lenger enn Mandal: Her er det totalforbud mot Facebook-kommunikasjon mellom elev og lærer også i ungdomsskolen. Og i delstaten Missouri i USA har de rett og slett kriminalisert en slik kontakt –?der kan læreren havne i fengsel for å ha en elev på sin venneliste.

Kan klage

Avdelingsdirektør Kjersti Flåten i Kunnskapsdepartementet sier at det ikke finnes lovbestemte etiske retningslinjer for sosiale medier i relasjoner mellom elever og lærere. I samme departement sier kommunikasjonssjef Egil Knudsen at det nok kan settes juridisk på spissen at en kommune vil regulere hva en lærer driver med på sin pc i fritiden.

– I så fall er Fylkesmannen første klageinstans. Men jeg tror nok Mandal kommune har alt på det tørre i denne saken, sier han.