ARENDAL: Det siste halve året har en kobberbande herjet på Sørlandet og flere andre steder Sør-Norge, men nå er politiet i ferd med å rulle opp banden.

– Vi har i alt varetektsfengslet fem personer fra Serbia. To av disse ble varetektsfengslet i dag. En av dem i fire uker, og den andre i to uker, opplyser politiadvokat Leif Aleksandersen, til fvn.no.

Tatt på fersken

Flere politidistrikt har vært involvert i å finne gjerningsmennene i kobbertyveriene, og de to som ble varetektsfengslet i dag ble tatt på fersk gjerning da de forsøkte å stjele til seg kobber fra en bedrift i Grenland i Telemark lørdag 29. oktober.

– De ble observert av eieren av verkstedet da de forsøkte å laste noe kobber i en hvit lastebil som de kom kjørende i, forteller Aleksandersen.

Kvinesdal

Politiet har foreløpig kun klart å knytte serberen som i dag ble varetektsfengslet i to uker til hendelsen i Grenland, men håper at tekniske spor vil gjøre det mulig å også knytte ham opp til andre tyverier.

– Når det gjelder han som fikk fire uker, så er han i tillegg siktet for et grovt tyveri i Kvinesdal, opplyser politiadvokaten.

I forbindelse med at fem personer nå sitter i varetekt siktet for forskjellige kobbertyverier har politiet tatt beslag i tre biler. Alle registrert i Danmark. Politiet mener derfor at de fem er del av en større bande.

– Ytterligere tre personer er mistenkt for medvirkning, og en dansk bakmann er etterlyst av politiet i Danmark og er på rømmen, sier Aleksandersen til Nrk Sørlandet.

Fire millioner

Han har ikke oversikt over hvor store verdier som banden har stjålet i løpet av sine herjinger det siste halve året, men at det er snakk om store penger er han ikke i tvil om.

– Bare på Stoa ble det jo tatt kobber for 2,8 millioner kroner. I tillegg ble det i samme sleng stjålet verktøy for rundt 400.000 kroner, og lite stykke unna ble det samme natt stjålet enda mer kobber. Så bare den kvelden ble det jo stjålet verdier for nesten fire millioner, sier politiadvokaten.

Fant kvitteringer på salg av metall

I tillegg til dette har det vært en rekke andre kobbertyverier i landsdelen og andre steder i Norge.

– På dem som ble varetektsfengslet i dag fant vi også noen kvitteringer på at de faktisk har solgt metall, men det var bare snakk om småbeløp. Den ene kvitteringen var for eksempel på 1100 kroner, opplyser Aleksandersen.

Han mener det derfor er grunn til at tro at de reiser rundt i Norge og spaner etter større mål de kan slå til mot.

– Og mens de gjør dette så stjeler de litt smått som de kommer over på veien, som de selger her for å skaffe penger. Og kommer de over noe større så er mistanken vår at de slår til mot dette og selger det i utlandet, sier han.