GRIMSTAD: Hun viser til at Kripos sin drapsoversikt for Norge fra 2012 opplyser at det var 24 personer som drepte sine foreldre mellom 2002 og 2011. Disse utgjorde i underkant av åtte prosent av drapene i perioden.

En 35 år gammel kvinne er siktet for å ha drept sin far og for drapsforsøk på sin mor onsdag. For en knapp måned siden ble en mann i 60-årene drept av sin stedatter på Fevik.

Til tross for at det dermed er to drap innen nær familie i Grimstad på kort tid, mener Ottesen at det er for få drap i Norge til å si at familiedrap skjer hyppigere på Sørlandet enn andre steder.

Familiedrap

— Det er så få drap i Norge at det ikke gir mening å se på Sørlandet isolert. Selv om to drap oppleves som mye på Sørlandet, er det lite i nasjonal sammenheng, forklarer drapsforskeren.

Når en omtaler familiedrap, er det som oftest menn som har drept sin nåværende eller tidligere partner. Dette utgjør en stor del av drapene i Norge hvert eneste år.

— Det som skiller Norge fra andre land er at det er få menn som dreper andre menn, Derfor blir andelen drepte kvinner så høy. Siden 80-tallet har tallet på drepte menn gått ned, men det er knyttet til en velferdsutvikling som gjør at konfliktnivået mellom menn er senket og det påvirker antallet drap, kommenterer Ottesen.

Lite forskning

Det er ingen norske institusjoner som systematisk forsker på drap. Ottesen viser til at forskning gjort i land som Canada, USA og Storbritannia viser at barn som dreper sine foreldre som oftest har slitt med psykiske lidelser over lengre tid.

Hun legger til at mishandling, inkludert seksuelle overgrep, kan være et en annen årsak. I begge tilfeller kan rus være en medvirkende faktor.

— Drap har ulike kategorier som har ulike kjennetegn. Det er da ulike måter å forhindre de på, fortsetter Ottesen, som for tiden er gjesteforsker ved Cees ved Universitetet i Oslo.

I tilfellene der gjerningspersonen har psykiske lidelser, viser forskningen at familien ofte har vært i kontakt med psykiatrien. Enten har man ikke blitt hørt, ellers har for eksempel den som ender med å begå drapet, ikke tatt medisinen sin.

Forebygging

— Skal en forhindre drap som skyldes misbruk, må vi sørge for at ikke barn blir forsømt og misbrukt, mener kriminologen.

I et blogginnlegg spør hun hvorfor denne type saker, altså foreldre drept av barn, utgjør en noe større andel i Norge enn i andre land.

— Dette har antageligvis sammenheng med at Norge er ett av de landene med lavest drapsrate i verden. Når antall drap i et gitt land er lite, utgjør andelen drap av de med psykiske lidelser en større andel. Drap begått av de med psykiske lidelser ser ikke ut til å påvirkes av de sosiale forholdene som ellers påvirker et samfunns drapsrate (f.eks. relativ fattigdom og mulighet for sosial mobilitet), men muligens mer av ressursene som er tilgjengelig for det psykiatriske hjelpeapparatet, svarer hun selv.