VENNESLA: Akkurat når det ville skje har opptatt meg en smule etter at jeg ble ansatt i nasjonens største firma: Nav. Konklusjonen på at jeg har passert middelaldrende kom etter å ha fulgt Nrk-sportens sendinger denne helga. Hvert stavtak fra Beitostølen, hvert nedslag på Rena og alle siste indre fra Herenveen.

"Kor e alle helter hen?". For første gang var det ingen av dem jeg har vokst opp med å høre bak mikrofonene fra sportssendinger i statskanalen. Jeg måtte finne fram slageren til melankoliens ansikt Jan Eggum:

_**"Da eg va liten va det

snop og godver

Krigen var over

onkel Lauritz va på radio"_ _.**_

Jeg vokste opp med "Onkel Lauritz" og "Lørdagsbarnetimen" på radio. Men konverterte fra barnetimen en lørdag i februar i 1960. Det skyldes at "Lørdagsbarnetimen" ble utsatt noen minutter. Oddvar Foss og Knut Bjørnsen (da utlånt fra VG) kommenterte Knut Kupper'n Johannesen inn til gull og ny verdensrekord på 10.000m (15.46.6). Akkurat den utsettelsen av barnetimen førte til en veritabel proteststorm mot Nrk. Men jeg var hektet. Sport var fra denne dag mer spennende enn "Stompa"-serien og "Lørdagsbarnetimen".

Oddleiv-16x9.jpg

De siste drøye femti år har jeg nok fått med meg det meste av folk med nummer på brystet.Knut Bjørnsen, Bjørge Lillelien, Knut Th. Gleditsch, Kjell Kristian Rike, Jon Herwig Carlsen og Arne Scheie. Det var helter jeg vokste opp med og som var der før fargefjernsynets tid. Den gang var ikke en Jann Post (langrennskommentator) eller Andreas Stabrun Smith (skiskytterkommentator) påtenkt. De ble vel født et par år etter at Oddvar Brå brakk staven (1982).

Grinebiter

"Var alt bedre under krigen?". Var mine gamle helter flinkere enn kostene som nå har overtatt?

På kafeen mandag fikk jeg klart inntrykk av det. Det var ramaskrik. Carlsen var dypt savnet i skiskytterbua. Hardest medfart fikk stakkars Ingrid Sørli Glomnes. Hun måtte på kort varsel kommentere NM i hopp fra Rena etter at Arne Scheie hadde trynet på sykkel og pådradd seg hjernerystelse.

Da kan vi virkelig snakke om å hoppe etter Wirkola.

Jeg syntes hun landet bra i debuten, selv om hun var hesere i stemmen enn Jørn Hoel. I alle fall om jeg sammenlikner Ingrids debut bak mikrofonen med en som ble legende – Bjørge Lillelien – den aller første programsekretæren i Nrk som hadde sport som fagområde.

I sitt første store mesterskap, OL 1960, var Lillelien ikke sikker på at Håkon Brusveen hadde tatt gull da alle var i mål på 15 km. I dag hadde en slik tabbe ført til "henrettelse" på papir, nett, Twitter og Facebook.

Lillelien kommenterte også Thorbjørn Yggeseth ned til bronse i hopprennet i de samme olympiske leker. Det ble femteplass i rennet. Ole Tom Nord fra Øyslebø ble for øvrig nummer 23. Jo kua har vært kalv – også hos heltene mine.

Jeg blir ingen grinebiter, selv om jeg er gammel. Kommentatorene var ikke bedre "under krigen". Akkurat det at verden går fremover fikk jeg også klart svar på av Drillo for et par år siden. Jeg spurte sånn helt hypotetisk om resultatet om landslaget som slo Brasil (1998) hadde møtte Norges landslag 2010?

— 2010-utgaven av Norge hadde vunnet 10-0!

Hurra for Ida

Slik er det også med den nye vinen bak Nrk-mikrofonene (fagfolk) som riktignok er omtrent et fotballag når de rykker ut til et skirenn med kommentatorer, sidekommentatorer, eksperter, intervjuere og såkalte ankere. For å bli overbevist om at det ikke bare har vært utvikling på mobiltelefonene så let deg fram til noen idrettsklipp fra forrige årtusen.

I ny rolle som anker for Nrk denne langrennssesongen ble vi på Beitostølen presentert for Ida Nysæter Rasch (28). Hun har overtatt for Pål Gordon Nilsen:

Knallsuksess momentant.

Innsikt, vettuge spørsmål og språklig trygg – også på engelsk.

Jeg leser også at den samme Ida har tatt et intensivkurs på åtte uker i tysk for å gjenoppfriske "aus, ausser, bei binnen" slik at hun er stødig når tyskere skal intervjues.

Etter sesongåpningen på Beitostølen tror jeg det holder med norskkunnskaper!

Fruen var i helga på julebord i Danmark. Hun kom hjem til en gammel mann. I alle fall følte han seg gammel. Men etter å ha "googlet" på akkurat den saken ble jeg en smule lettere til sinns da jeg fant en britisk undersøkelse "Love to Learn" gjengitt av Bbc.

1000 briter over 50 år ble spurt om når de definerer seg som middelaldrende. Jeg siterer John Craven, en av forskerne som stod bak undersøkelsen:

"For bare en generasjon siden var folk temmelig gamle da de var 60 år. Vi blir nå gammel senere enn før. "Middelalderen" tar slutt rett før 70 år. Etter det er du gammel".

Om alt går greit, har jeg noen få år til før jeg kan få stempel "gammel" i pannen. Og Arne Scheie (68), den siste av mine barne- og ungdomshelter, kommer jo også tilbake igjen bak mikrofonen fra hoppbakken.

PS! Hva har så dette å gjøre med "Sett fra Vennesla"? Ingen verdens ting, bortsett fra at det er sett på tv fra Vennesla.