OSLO/KRISTIANSAND: Den 40 år gamle kristiansanderen ble i Kristiansand tingrett dømt til fengsel i fem år og seks måneder. Han anket til lagmannsretten, som fastsatte straffen til tre år. Det ble lagt betydelig vekt på rettsvillfarelsen, selv om lagmannsretten ikke fant denne unnskyldelig, som det heter i det juridiske språk.

40-åringen anket også denne dommen, og Høyesterett har åpnet for at både skyldspørsmålet og straffeutmålingen kan prøves på nytt. Det er mannens forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, godt fornøyd med.

Rettsvillfarelse

Han uttalte i fjor til Fædrelandsvennen at mannen måtte frifinnes på grunn av rettsvillfarelse. – Han visste at fenazepam var lovlig. Han fikk til og med bekreftende svar fra politiet om lovligheten, og det skjedde to uker etter at norske myndigheter klassifiserte fenazepam som et narkotisk middel, sier Johnsen.

40-åringen var i avhør hos politiet 8. april 2010. På det tidspunkt sa politiet at fenazepam ikke var et ulovlig narkotisk preparat, til tross for at det noen få uker i forveien var kommet på narkotikalisten. 40-åringen mente at siden politiet ga beskjed om at stoffet ikke var narkotika, var det heller ikke ulovlig.

Rikets øverste dommere

I domstolene er det likevel lagt vekt på at 40-åringen hadde et ansvar for selv å konstatere om stoffet var ulovlig eller ikke. Det er hans forsvarer uenig i, og ankeutvalget i Høyesterett har altså åpnet for at denne vurderingen kan prøves for rikets øverste dommere.

Sentralt for Høyesterett vil lagmannsrettens vurdering være. Her heter det blant annet:

"Tiltalte hadde slått seg til ro med den informasjonen han hadde fått fra politiet 09.04.10 og gjorde ikke ytterligere undersøkelser om lovligheten. Påtalemyndigheten har ikke bestridt, og lagmannsretten legger også til grunn, at tiltalte på tidspunktet for oppbevaringen av stoffet i boden var i en rettsvillfarelse. Lagretten har imidlertid ved sin avgjørelse fastslått at denne rettsvillfarelsen ikke var unnskyldelig, jf. straffeloven § 57"