KRISTIANSAND: "Prosjektledelsen har ikke greid styringen og samordningen av kontrakter og aktører på en profesjonell måte."

Dette skriver daglig leder Roger Malnes i en mail til Fædrelandsvennen om gigantutbyggingen som er budsjettert til 236 millioner kroner. Han er sjefen i firmaet Malnes og Endresen, som prosjektleder Magne Gamman ved Sørlandet sykehus anklager for å ha ansvaret for at deler av ombyggingen blir opptil ett år forsinket, og trolig flere 10-talls millioner kroner dyrere.

Forsinkelser

Gamman mener at en av hovedårsakene til forsinkelser i operasjonssal-ombyggingen er at Malnes og Endresen bare hadde oppfylt 40 prosent av kontrakten. Blant annet har ikke Malnes og Endresen tegninger til el-installasjoner tidsnok, dessuten har de inneholdt en rekke feil.

Malnes og Endresen fikk en rammeavtale med sykehuset i 2006 etter forestående tilbudskonkurranse. Denne rammeavtalen ble fornyet hvert år frem til og med i år.

— Vi har ikke fått tegninger tidsnok, og tegninger vi har fått har inneholdt feil som gjorde at vi ikke kunne bruke dem, forteller Gamman.

Konflikt

På grunn av prosjektleder Magne Gammans alvorlige påstander om forsinkelser har Roger Malnes allerede sett seg nødt til å engasjere en advokat som er spesialist på oppfyllelse av anbudskontrakter.

Malnes mener firmaet har levert etter de forutsetningene sykehuset har gitt, men at sykehuset har endret vesentlige deler av prosjektet flere ganger, og årsaken til endringene beskriver Malnes slik:

"Svikt på sykehusets side i organisering og gjennomføring av prosjektet. Dette er et sterkt oppsplittet prosjekt med et høyt antall kontrakter.(......) Prosjektledelsen har bl.a. forlatt de rutinene den selv har fastsatt for kommunikasjon og bestillinger av arbeid. Dette har ført til mye sammenblandinger, uklarheter og forsinkelser før og under bestilling av endrings- og tilleggsarbeid."

Endret

Malnes viser også til hvordan forholdet mellom operasjonsprosjektet og nødstrømsprosjektet har endret seg minst tre ganger bare i inneværende år. Konsekvensene er bl.a. at tegninger på el-anlegget ennå ikke er ferdigstilt, og at det er blitt et svært høyt antall tilleggstimer med arbeid.

Strid

— Alt dette er i strid med grunnleggende prinsipper for organisering og ledelse av denne typen prosjekter. Sykehuset som byggherre har derfor påtatt seg uvanlig stor risiko for at det blir problemer underveis, skriver Malnes og tilføyer:

— Vi har en lang, profesjonell erfaring fra en rekke større prosjekter, bl.a. sykehus, og har aldri før opplevd en slik prosjektledelse. Dette er et ansvar som nå forsøkes veltet over på de prosjekterende. Vi opplever dette som både urettferdig og helt feilaktig.

Ikke ansvar

Gamman avviser fullstendig at sykehuset har ansvar for forsinkelsene. Han mener nødstrømsprosjektet ikke har noe med dette å gjøre.

— Vi har valgt å bruk en annen el-rådgiver for fase 2 og 3 i prosjektet. Malnes og Endresen er ferdige når de har levert til fase 1. Den biten som er uavhengig av nødstrømsprosjektet kan jeg ikke se sykehuset har ansvaret for, sier han.

— Føler du at dere har kontroll på prosjektet?

— Vi har hatt en periode hvor vi har hatt så store problemer med el-tegningene at jeg ikke har hatt den følelsen, men nå begynner jeg å føle at vi har kontroll, sier Gamman. Han sier sykehuset ikke har hatt problemer utover det man kan forvente, med de andre leverandørene.

Men overfor firmaet Malnes og Endresen har sykehuset engasjert advokatfirma Kluge til å holde orden på konflikten.

Millionsprekk for andre gang

Sørlandet sykehus går på en millionsprekk for andre gang i forbindelse med ombyggingen av operasjonssalene i Kristiansand. - Forrige gang hadde prosjektet en fryktelig rask framdrift, som gjorde at sykehuset mistet oversikt over det som skjedde, sier prosjektleder Magne Gamman ved Sørlandet sykehus.

Det var i 2009 sykehuset gikk på sin forrige smell. Da ble en ombygging budsjettert til 30 millioner kroner, hele 15 millioner kroner dyrere. Så seint som i februar i år holdt saken på å havne i rettssystemet. Årsaken til det var at leverandøren, prosjektselskapet Faveo, som også ledet arbeidet med Kilden, ikke aksepterte å ta hele regningen på sprekken alene.

Dette endte i et forlik der sykehuset tok på seg rundt en tredel av regningen på grunn av dårlig prosjektstyring.

De 30 millioner kronene kom fra regjeringens krisepakke i forbindelse med finanskrisen. Pengene kom brått på sykehuset, og måtte brukes i løpet av kalenderåret.

— Hastverket gjorde at verken planleggingen eller oppfølgingen av arbeidet ble godt nok, sier Gamman.