KRISTIANSAND: — Jeg er gjort kjent med at lokal ledelse i Securitas går kontrollrunder i sentrum av Kristiansand for å dekke opp vakter til organiserte i streik, opplyser steikeleder hos Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Christian Heinecke, til fvn.no.

I Agder er 175 vektere tatt ut i streik. Det er først og fremst Kristiansand lufthavn Kjevik som rammes hardest. Her er 40 vektere tatt ut i streik, men også på Sørlandssenteret og Sandens merkes fraværet av vektere.

- Bare trist

Heinecke liker svært dårlig at ledere stikker kjepper i hjulene for streiken, og har meldt inn episodene til sitt eget forbund.

— Hvis ledere går inn og dekker det behovet for sikring som oppstår som følge av at organiserte vektere er i streik, så anser jeg det som streikebryteri. Jeg synes bare det er trist at ledere forsøker å hindre deres underordnede i å opparbeide seg bedre arbeidsvilkår, sier Heinecke.

- Følger spillereglene

Informasjonssjef i Securitas, André Thomsgård, stiller seg uforstående til kritikken, og hevder all bemanning skjer i henhold til spillereglene som partene i konflikten har blitt enige om.

— NHO Service og NAF er blitt enige om et sett med regler partene skal forholde seg til under konflikten. Reglene tillater arbeidsledere å gjøre oppgaver de streikene vanligvis utfører så lenge oppgavene faller under deres arbeidsområde. Det kan derimot ikke settes inn uorganisert arbeidskraft for å dekke inn huller i vaktplaner, sier Thomsgård til fvn.no.

Ifølge Thomsgård kan hele registeret av ledere fra driftskonsulenter og oppover gjøre de streikenes arbeidsoppgaver.

- Hindrer samarbeid

— Den avtalen vil jeg like å se. Jeg synes det høres forferdelig rart ut. Uansett er min holdning at arbeidsgiver bør holde seg for god til dette, og tenke over at det kan gjøre samarbeidsforholdene etter streiken langt mer kjølig, sier Heinecke.

NAF har også fått melding om at ledelsen ved Kristiansand lufthavn Kjevik skal ha bedt uorganiserte vektere møte opp tidligere enn vaktplanen tilsier for å dempe konsekvensene av opptrappingen tirsdag morgen.

— Både tilfellene i Kvadraturen og på Kjevik ligger i grenseland av det vi kan kalle streikebryteri. Men igjen, lederne bør holde seg for gode til dette og ikke operere i en gråsone, oppfordrer streikelederen.

Thomsgård i Securitas vil ikke kommentere det konkrete tilfellet fra Kjevik da han ikke kjenner saken.