DOHA: Bård Vegard Solhjell (SV) møtte i dag den kongolesiske miljøvernministeren Bavon N'sa Mputu Elima under klimatoppmøtet i Doha. Der diskuterte de to situasjonen for Tjostolv Moland og Joshua French, som har sittet fengslet i Kongo i tre og et halvt år.

Målet til norske myndigheter er at de skal sone i Norge, og i mars sendte statsminister Jens Stoltenberg et brev til Kongos president Joseph Kabila for å be om at tidligere samtaler og avtaler ble fulgt opp fra kongolesisk hold. I september møtte også utenriksminister Espen Barth Eide Kabila i New York.

Solhjell benyttet klimamøtet til å ta opp spørsmålet, ifølge Aftenposten.

— Vi er bekymret for hvordan det går med dem. Jeg ba om at vi måtte komme til enighet så raskt som mulig, og refererte til brevet fra Stoltenberg.

Miljøvernminister Elima ba Solhjell om å få en kopi av dette brevet.

— Jeg vil straks ta dette opp med statsministeren, og jeg vil gi det prioritet. Jeg vil selv følge opp, og sørge for at statsministeren gir rask tilbakemelding, sa Elima til Aftenposten.no.

Flere samtaler

Nordmennenes situasjon er flere ganger blitt tatt opp i samtaler mellom norske og kongolesiske myndigheter. I november var teamet også oppe da den britiske Afrika-ministeren Mark Simmons møtte Kongos presiden i Kinshasa.

French har både britisk og norsk pass, men tilbakemeldingen fra Simmons etter møtet var at Kabila ikke hadde gitt løfter om en snarlig løsning på situasjonen.

Familiene til de fengslede nordmennene er blant dem som mener norske myndigheter har gjort alt for lite for å få Moland og French hjem til Norge.

Advokat Morten Furuholmen, som bistår nordmennene, uttalte tidligere i høst at han mener Norge bør øke presset mot Kongo.

— Dialog har ikke gitt noen løsninger. Selv om jeg har forståelse for at det er vanskelig å nå frem i et så komplisert land som Kongo, bør ikke norske myndigheter lenger akseptere halvtomme løfter, sa advokaten i et intervju med Aftenposten.no.

Dømt for drap

Moland og French ble i 2009 dømt for drapet på sin sjåfør Abedi Kasongo.

Nordmennene anket dommen, og Høyesterett underkjente 22. april 2011 begge de tidligere avgjørelsene. Saken ble behandlet på nytt, men 10. juni samme år ble de to nok en gang dømt til døden. Moland ble dømt for drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.

Like før jul i fjor ble de to flyttet fra fengslet i Kisangani til et mer moderne fengsel i Kinshasa.