KRISTIANSAND: For å gi noen vitale mål: RMS «Queen Mary 2» er 345 meter lang, 53 meter bred. Cruiseskipet stikker 62 meter over vannflater, og vel ti meter under.

I morgen legger den veldige cruise-damen til kai i Kristiansand.

— Det er utrolig. Jeg tror ikke folk skjønner hvor stort det er, sier driftsjef Thomas Granfeldt jr. i Kristiansand havn til fvn.no.

Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

Han tilføyer:— For det første er dette en fantastisk flott båt. Vi har aldri hatt et skip på denne størrelsen til kai. Den gamle rekorden var Voyager of the Seas på vel 300 meter, sier driftsjefen.

RMS «Queen Mary 2» er i følge wikipedia å regne som en «transatlantic ocean liner». Det fins et par større cruiseskip, men ingen som også er bygd for transatlantisk trafikk.

For å legge til kai i Kristiansand, der vannet er vel meter 10 meter dypt, må hun «trimmes» - gjøres lettere. Hvis ikke ville skipet stukket for dypt, forklarer driftssjefen

Kaien er heller ikke lang nok til hele lengden på skipet.

— Men vi har ikke noen problemer med å håndtere det, lover Granfeldt jr.

«Queen Mary 2» kommer til byen etter et kansellert anløp i Danmark. Alt skjedde fort. Nå gleder driftssjefen seg til gjesten legger til.

— Kristiansand blir det eneste norske anløpet for skipet. Jeg vil tro en del av de 3100 passasjerene vil i land. Mannskapet kommer i tillegg - så da blir det liv og røre i sentrum, sier han.

Thomas Granfeldt jr..forteller videre om en havn som for tiden nyter suksess på cruisefronten:

— vi har gått 19 anløp i fjor til 38 i år. Det ligger an til 55 anløp i 2012, sier han fornøyd.