Vidar Kleppe, partileder for Demokratene

KRISTIANSAND: — Dette er skremmende. Jeg tar helt avstand til uttalelsene til Håvar Krane. Jeg er glad han allerede har meldt seg ut av partiet, sier Vidar Kleppe . - Når meldte han seg ut?

— Etter at denne episoden ble kjent, sier Kleppe.

Knele

Torsdag kveld avslørte TV2-nyhetene at Demokratenes ordførerkandidat Kristiansund, Håvard Krane, uttalte at han gjerne skulle skutt et regjeringsmedlem dersom han hadde fått sjansen. I et hemmelig lydopptak som TV-stasjonen har fått fatt i, sier Krane blant annet:

- Det hadde faktisk vært en glede å knele ham (regjeringsmedlemmet), bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av.

Ekstreme

Kleppe ble gjort oppmerksom på episoden onsdag mens han var på ferie på vestlandet.

— Jeg har snakket med han over telefonen en gang. Jeg kjenner ham ikke. Uttalelsene er så ekstreme og uakseptable at jeg tar det som en selvfølge at dette etterforskes av politiets sikkerhetstjeneste.

- Hva betyr dette for Demokratene?

— Det er ikke bra for oss. Det er en katastrofe. Vi har 3000 medlemmer. Jeg har aldri hørt noen uttalelser som dette fra partimedlemmer tidligere, sier Kleppe.

Lurt

I det hemmelige lydopptaket til TV2 fremgår det også at Krane kunne tenke seg å ta livet av hele regjerningen. På lydopptaket sier han: Jeg ser for meg julebordet til regjeringen. Perfekt øyeblikk til å sperre alle utgangene med molotovcocktail, foruten den døren jeg skal gå inn.

Demokratenes listetopp i Kristiansund sier videre at han godt kan være medlem i Norwegian Defence League (NDL), men at det er viktig at medlemslisten holdes hemmelig.

— Jeg visste ikke at han var medlem i NDL. Vi er blitt lurt. Hadde jeg visst det og samtidig vært klar over hva slags holdninger han hadde, så hadde han aldri fått verv i partiet.

Stopp islamiseringen

Uttalelsene fra Krane falt i etterkant av et møte i foreningen Stopp islamiseringen av Norge. En forening som ledes av Arne Tumyr fra Kristiansand.

— Jeg er selv passivt medlem i Stopp islamiseringen av Norge, sier Kleppe.

— I hvilken grad tror du Demokratenes steile holdning til muslimer og innvandring kan ha påvirket Krane?

— Tro skal du gjøre i kirken. Jeg vet ikke, sier Kleppe.

— Hva gjør dere for å sjekke om det er flere partimedlemmer som har uakseptable meninger eller holdninger?

— Vi trodde at vi hadde gode nok rutiner på dette, men det har vi tydeligvis ikke. Vi kommer til å være ekstra observante overfor eksisterende og nye medlemmer for å luke ut slike holdninger, sier Vidar Kleppe.