VENNESLA: Fredag møtte venndølene Stengt-plakat da de kom til kulturhuset og Digg for å ta en kaffe. Syv ansatte har fått oppsigelse. Driften skal avvikles.

— Det ble aldri som forespeilet i det nye kulturhuset. Vi vil ikke skylde på noen, men driften gikk ikke rundt. Det var ikke omsetning til å forsvare videre drift. Da må man stenge, sier Mørkesdal, som håper venndølene husker Digg som Digg var da kafeen holdt til i Butikkhuset. Da var stedet Venneslas store konsertarrangør.

I kommunen hadde plan— og økonomuiutvalget hemmelig møte om en næringssak sent torsdag kveld. Rådmann Svein Skisland vil ikke si noe om den saken. Alle i kommuneledelsen sier man er i en prosess med Digg. Inntil videre vil de derfor ikke si noe.

Den prosessen handler i alle fall ikke om å få åpnet Digg igjen. Eli J Flote Mørkesdal sier driften er stengt for godt. Hun vil imidlertid ikke kommentere om Vennesla kommune har fått tilbud om å kjøpe Digg AS slik at kommunen for eksempel kan drive kafeen videre i egen regi.

Digg AS har ikke hatt noen offentlig støtte for å holde kulturhuset med kafe. Selskapet har drevet på vanlig forretningsbasis og betalt leie.

— Det hadde ikke hjulpet med redusert leie. Vi har ikke hatt høy leie. Selv uten den, hadde ikke driften gått rundt, sier Mørkesdal, som har eid Digg As sammen med Charlotte Vartdal, Githe Lorentzen og Cecilie Flote Mørkesdal.

Hun vil ikke utbrodere hva hun mener med at ting ikke ble som forespeilet i kulturhuset, men sier dette:

— Synes du det er koselig å sitte med en kaffe i det nye kulturhuset? Hadde huset sydet av arrangementer hele dagen, hadde vi kanskje fått godt nok besøk, sier hun.

Bygdefolk har reagert på arkitekturen. Blant annet er kafeen nesten uten stoler som kan flyttes på. Det er fastmonterte sofaer, de fleste vender inn i lokalet slik at du blir sittende med ryggen mot gaten.

Ordfører Torhild Bransdal beklager at Digg kaster inn håndkleet og sier kommunen nå er i en vanskelig situasjon. Hun vil ikke si noe om hva som videre kommer til å skje.

— Men hvis private ikke får kafeen i kulturhuset til å gå rundt, er det vel ikke greit for kommunen, kafe og et møtested er jo en viktig del av hele konseptet i det prisbelønte, prestisjefylte bygget?

— Nå er det ikke sagt at alle private ikke kan få det til. Nå har disse kastet inn håndkleet, og så får vi ta en ting av gangen. Men det er en vanskelig situasjon, dette, sier Bransdal, som faktisk torsdag holdt plakettfest i kulturhuset. Omtrent samtidig som ordføreren avduket plaketten med Statens byggeskikkpris 2012, bestemte Digg seg for å avvikle kafeen.

Kultursjef Odd Arild Nordli gir bare en uttalelse:

— Jeg synes dette er fryktelig trist.